Mâncărimi vaginale

Apar adesea din cauza iritanţilor, infecţiilor sau schimbărilor hormonale. Foarte rar se întâmplă ca mâncărimea vaginală să fie semnul unei afecţiuni grave. Şi totuşi, cum scăpăm de acest simptom incomod?

 

Cauze

Expunerea vaginului la substanţe chimice iritante poate provoca o reacţie alergică, semnalată prin mâncărimi şi erupţii cutanate. Astfel de iritanţi ar putea fi contraceptive topice, creme şi unguente, săpun şi detergenţi, dar chiar şi hârtia igienică parfumată. Umezeala în exces în caz de incontinenţă urinară cauzează de asemenea mâncărimi, la fel şi dermatita atopică sau psoriazisul. După un tratament îndelungat cu antibiotice creşte riscul de infecţii fungice, care se manifestă prin mâncărimi, arsuri şi scurgeri abundente, dar simptomul este prezent şi în numeroase boli cu transmitere sexuală (herpesul genital, gonoreea, clamidia).

 

Simptomul este des întâlnit la femeile care trec prin menopauză, din cauza scăderii nivelului de estrogen care afectează mucoasa vaginală. Mai rar, mâncărimea poate fi cauzată de stres sau de cancer vulvar.

 

Când să contactezi un medic

Mâncărimea vaginală nu este aproape niciodată un motiv de îngrijorare. Totuşi, ar trebui să te adresezi medicului ginecolog dacă bănuieşti că ar fi cauzată de o boală cu transmitere sexuală, dacă a devenit atât de severă încât îţi perturbă activităţile şi somnul, dacă persistă mai mult de o săptămână sau dacă e însoţită de simptome precum:

– Ulcere sau vezicule pe vulvă;

– Durere sau sensibilitate în zona genitală;

– Roşeaţă sau umflături în zona genitală;

– O scurgere vaginală neobişnuită;

– Probleme la urinare;

– Disconfort în timpul actului sexual.

 

Tratament

Evită săpunurile parfumate şi loţiunile care irită zona genitală. Schimbă-ţi hainele ude imediat după înot sau exerciţiile fizice şi evită lenjeria de corp din materiale sintetice. Consumul de probiotice – precum chefirul sau iaurtul grecesc – favorizează bacteriile utile în vagin, ceea ce s-ar putea să amelioreze simptomele incomode, iar în farmacii vei găsi o varietate de creme antifungice şi supozitoare vaginale. Cremele cu cortizon ajută în scăderea mâncărimii genitale care apare după epilare; de menţionat însă că acestea NU se folosesc niciodată în vagin, doar în zona în care a fost epilat părul pubian.

 

Ai întrebări despre mâncărimea vaginală? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...