Măsea umflată

Măseaua umflată este o urgenţă medicală, fiind cauzată de puroiul generat de o infecţie bacteriană. Medicul dentist va curăţa şi va plomba măseaua cariată, dacă însă infecţia s-a răspândit asupra ţesuturilor din jur, s-ar putea ca această să nu mai poată fi salvată:

 

Cauze

Măseaua umflată e simptomul cel mai vizibil al unui abces dentar. Acesta apare când bacteriile pătrund în interiorul dintelui printr-o ciobitură sau o carie şi se răspândesc până la rădăcina acestuia, infecţia cauzând puroi şi, implicit, umflarea măselei. Igiena dentară deficitară creşte riscul unui abces, dar factor de risc e şi o alimentaţie bogată în zahăr.

 

Când mergem la medic?

Medicul dentist trebuie să fie consultat imediat ce observaţi aceste simptome:

– Durere persistentă, care iradiază înspre ureche;

– Sensibilitate la alimente calde, reci sau dulci;

– Sensibilitate la presiune;

– Febră;

– Ganglioni umflaţi;

– Gust ciudat resimţit în gură dacă abcesul dentar erupe;

– Dificultate de respiraţie şi la înghiţire.

 

Cum tratăm măseaua umflată?

Remediile casnice nu prea ajută în cazul unei măsele umflate. Dentiştii ne atenţionează să nu folosim tampoane de vată înmuiate în alcool pentru a diminua durerea, deoarece alcoolul arde gingiile. La fel, nu ajută mestecatul de plante medicinale, amorţirea măselei cu o cantitate mare de pastă de dinţi şi alte metode asemănătoare, găsite pe internet. Măseaua umflată lăsată netratată poate duce la o infecţie care să afecteze mobilitatea maxilarului. Dacă abcesul se sparge, măseaua s-ar putea să nu mai pară la fel de umflată, iar durerea va scădea brusc, dar asta nu înseamnă că nu mai e nevoie de un tratament medical. Măseaua umflată în sine nu e motiv de îngrijorare, dar în cazul unei condiţii autoimune aceasta trebuie să fie tratată şi mai rapid pentru a evita răspândirea infecţiei.

 

Ai întrebări despre o măsea umflată? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...