Ochi roșii

Este o patologie mai frecventă decât se crede, fiind însoţită adesea de inflamarea pleoapelor. Medicul trebuie însă contactat imediat dacă ochii roşii sunt însoţiţi de dureri sau o slăbire a vederii.

 

Cauze

Ochii roşii sau injectaţi apar atunci când capilarele aflate la suprafaţa lor sunt saturate cu o cantitate mai mare de sânge, care provoacă o colorare a sclerei. Dacă unul din aceste vase mici de sânge se rupe, se produce o hemoragie conjunctivală sau subconjunctivală. Acestea sunt principalele cauze pentru care ochii pot deveni roşii:

– Conjunctivită: este o infecţie care cauzează inflamarea conjunctivei, membrana foarte subţire care căptuşeşte pleoapa şi sclera. 80% din cazurile de conjunctivită sunt cauzate de un virus, fiind o afecţiune foarte răspândită în rândul copiilor de şcoală.

– Ulcer cornean: acesta este cauzat aproape întotdeauna de o infecţie virală sau bacteriană gravă.

– Blefarită: este o inflamare a foliculilor genelor, care produce mâncărime şi ochi roşii.

– Folosirea prea îndelungată a lentilelor de contact poate provoca ochi roşii. Cel care utilizează lentile de contact trebuie să fie foarte riguros cu igiena lor şi să nu uite să le scoată înainte de culcare.

– Uitatul îndelungat într-un ecran cauzează oboseala ochilor şi înroşirea lor.

– Prezenţa ochilor roşii e obişnuită în caz de răceală sau gripă.

– Lipsa somnului suficient face să avem ochii roşii imediat după trezire.

– Hemoragia subconjunctivală, când un vas de sânge se rupe sub suprafaţa transparentă a ochiului, va produce printre altele şi înroşirea lui, la fel şi o inflamare a ţesutului uveal.

 

Tratament

 

Majoritatea cauzelor care provoacă ochi roşii nu au ca efect o slăbire semnificativă a vederii, dar identificarea cauzei e importantă pentru a stopa inflamaţia. Se recomandă cel mai frecvent folosirea de lacrimi artificiale, dar medicul oftalmolog poate prescrie şi alte picături pentru ochi, în cazul unor infecţii.

 

Ai întrebări despre ochii roşii? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...