Piele uscată

Apare din cauza detergenţilor, a băilor îndelungate sau a frigului, făcând ca pielea să pară aspră şi cojită. Pielea uscată răspunde bine la îngrijirea convenţională, dar există cazuri în care e mai bine să consultăm un medic, înainte ca leziunile să fie invadate de bacterii:

 

Simptome

Pielea uscată e adesea temporară sau sezonieră; în unele cazuri apare doar iarna, alteori necesită tratament pe termen lung. Simptomele variază în funcţie de vârstă, culoarea pielii şi gradul de expunere la soare, dar în general în caz de piele uscată ne putem aştepta la:

– Senzaţia că pielea e prea rigidă;

– Prurit, mâncărime;

– Zgârieturi care apar fără un motiv cunoscut;

– Piele înroşită;

– Piele care începe să se cojească.

 

Cauze

Pielea devine uscată atunci când pierde o cantitate de apă din straturile superioare. Acest lucru se poate întâmpla din cauza:

– Aerului condiţionat sau a sistemului de încălzire, care reduce umiditatea;

– Frigului şi a vântului, care creează un mediu cu umiditate scăzută;

– Băilor prea îndelungate;

– Săpunurilor şi gelurilor de duş, care usucă pielea;

– Afecţiuni ale pielii: pacienţii afectaţi de psoriazis sau de dermatită atopică sunt mai predispuşi la piele uscată;

– Tratamentelor  medicale;

– Vârstei: pe măsură ce îmbătrânim, se reduce capacitatea naturală a pielii de a reţine umiditatea.

 

Cei care au joburi care presupun cufundarea regulată a mâinilor în apă sunt mai predispuşi la a avea pielea uscată. La fel, un factor de risc e lucrul cu cimentul sau lutul, dar şi înotul în piscine cu apă clorinată. 

 

Când ne adresăm medicului?

În cele mai multe cazuri, pielea uscată se tratează rapid cu produsele obişnuite de îngrijire. Ne adresăm unui medic dacă pielea a devenit inflamată şi dureroasă sau dacă, din cauza scărpinatului, au apărut leziuni care se pot infecta. De asemenea, medicul trebuie să fie informat dacă pielea uscată a apărut ca urmare a unui tratament pentru cancer sau dacă suprafaţa pe care pielea se cojeşte este foarte extinsă. Leziunile apărute pe pielea uscate trebuie să fie tratate imediat, pentru a nu deveni o poartă de intrare a bacteriilor în organism.

 

Ai întrebări despre pielea uscată? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...