Roșu în gât

Este însoţită de un disconfort la înghiţire, fie ca o arsură, fie ca o mâncărime localizată. Faringita – asociată frecvent cu roşul în gât – este o afecţiune foarte comună la copii, care se vindecă în câteva zile, fără să fie nevoie să foloseşti antibiotice.

 

Cauze

Răceala simplă provoacă cel mai adesea roşul în gât, care apare cu o frecvenţă sezonieră. În special la copii, al căror sistem imunitar e în formare, bolile virale precum varicela sau oreionul cauzează o inflamare a faringelui, dar simptomul apare şi în infecţiile virale ale adulţilor, precum bronşita sau Covid-19. Uneori durerea în gât e provocată de bacterii, cea mai răspândită fiind infecţia cu streptococ. Amigdalita se manifestă de asemenea prin durere în gât şi dificultăţi la înghiţire, dar gâtul se poate irita şi din cauza unor toxine, corpuri străine înghiţite accidental, ca urmare a unei reacţii alergice sau pur şi simplu din cauza vorbitului excesiv. Este important de reţinut faptul că durerea în gât poate fi semnul unei boli contagioase, pentru care se recomandă restricţionarea accesului în comunitate.

 

Simptome

Odată cu roşul în gât, probabil că observi şi aceste simptome:

– Durere la înghiţire;

– Gâtul uscat;

– Tuse uşoară;

– Ganglioni măriţi;

– Temperatură (în special la copii);

– Durere de cap;

– Strănut;

– Lipsa poftei de mâncare;

– Secreţii nazale abundente.

 

Când să contactezi un medic

Discută cu un medic dacă gâtul nu îşi revine nici după o săptămână, sau dacă simptomul este recurent. Medicul trebuie să fie anunţat dacă durerea în gât e însoţită de febră mare şi frisoane, dar o observaţie mai atentă necesită şi pacienţii cu un sistem imunitar slăbit. 

 

Tratament

Gâtul roşu şi dureros se face mai bine de la sine în decurs de o săptămână, dar există câteva practici la domiciliu pentru a ameliora simptomele:

– Evită alimentele abrazive şi acide;

– Fă gargară cu apă călduţă cu sare (copiii nu trebuie să facă asta);

– Bea multe lichide;

– Evită fumatul sau zonele cu mult fum;

– Ia nişte bomboane de gât care conţin un antiinflamator uşor.

 

Pentru a trata durerea în gât nu ai nevoie de antibiotice, acestea nu vor face ca simptomele să treacă mai repede. Antibioticele îţi vor fi prescrise doar dacă medicul e de părere că durerea e cauzată de o infecţie bacteriană.

 

Ai întrebări despre durerea în gât? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...