Sângerare gingii

Poate că se întâmplă pentru că ţi-ai periat dinţii prea intens. Dar dacă gingiile îţi sângerează frecvent, înseamnă că e o afecţiune la mijloc.

 

Cauze

Cel mai des, sângerarea gingiilor e cauzată de o condiţie ce ţine de sănătatea orală. Gingivita este o afecţiune cauzată de placa bacteriană care persistă pe gingii pentru o perioadă îndelungată, producând o inflamaţie. Alte simptome ale gingivitei sunt gingiile umflate şi dureroase. Spălatul regulat şi corect al dinţilor va îndepărta cea mai mare parte a plăcii bacteriene. O gingivită avansată degenerează în periodontită, o infecţie care afectează gingiile şi maxilarul şi care poate cauza pierderea dinţilor. Sângerarea gingiilor mai poate fi cauzată şi de o proteză dentară prea restrictivă: discută cu medicul dentist dacă acesta este cazul, pentru că s-ar putea să ai nevoie de o proteză nouă, care să ţi se potrivească.

 

Deficienţa de vitamina C sau K cauzează de asemenea această condiţie, verifică în cadrul unor analize nivelul acestor vitamine dacă gingiile îţi sângerează în ciuda unei igiene dentare corecte.Tot odată, asigură-te că mănânci destule alimente bogate în vitamina C (citrice, căpşuni, broccoli, roşii, ardei gras) şi vitamina K (cale, , spanac, salată verde, ulei de măsline).

 

Schimbările hormonale din timpul sarcinii fac ca gingiile să fie mai sensibile şi să sângereze, dar simptomul poate fi şi un semn de hemofilie sau leucemie. Gingiile vor sângera mai des dacă pacientului i-au fost prescrise medicamente cu un efect anticoagulant, precum heparina, varfarina sau aspirina.

 

Când să mergi la medic?

Mergi la dentist de 2 ori pe an pentru o curăţare profesională, moment în care specialistul îţi va spune şi dacă ai gingivită sau dacă ar trebui să-ţi îmbunătăţeşti tehnica de periaj. Fă o programare cât de repede se poate dacă sângerarea a apărut de mai mult de 2-3 ori în decurs de o lună sau dacă aceasta e însoţită de durere.

 

Tratament

Igiena orală corectă e cheia în tratarea gingiilor care sângerează. Clătirea gurii cu apă uşor sărată va calma gingiile imflamate, dar s-ar putea ca medicul să-ţi recomande o apă de gură cu efect antiseptic pentru încetinirea vitezei de formare a plăcii bacteriene. Foloseşte o perie de dinţi cu peri moi dacă gingiile îţi sângerează când te speli pe dinţi, s-ar putea ca periile aspre să fie prea abrazive pentru tine.

 

Ai întrebări despre sângerarea gingiilor? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...