Sângerări nazale

Nasul conţine un număr mare de capilare, care sângerează uşor chiar şi numai la o iritaţie minoră sau o răceală. De cele mai multe ori se opreşte în câteva minute, dar ai fi surprins să afli că metoda cea mai răspândită de a stopa sângerarea nazală este greşită.

 

Cauze

Cele mai multe hemoragii apar în partea din faţă a septului, afectând bucata de ţesut care separă cele 2 părţi ale nasului. Mai rar se întâmplă ca sângerarea nazală să provină dinspre sinusuri sau de la baza craniului; mai frecvent la cei în vârstă, la hipertensivi sau în urma unui traumatism, acest tip de sângerare este mai greu de controlat. Sângerările nazale pot fi cauzate de:

 

– Alergii, răceli, sinuzite;

– Aer foarte rece sau uscat;

– Suflatul nasului cu putere sau tragerea nasului;

– Leziuni ale nasului, inclusiv un nas rupt sau un obiect blocat în nas;

– Intervenţie chirurgicală;

– Deviaţie de sept;

– Iritanţi chimici: medicamente, aerosoli;

– Abuz de spray-uri nazale decongestionante;

– Tratament cu oxigen prin canule nazale;

– Prizarea de cocaină.

 

Sângerarea nazală repetată ar putea semnala hipertensiunea arterială, o tulburare de coagulare sau o tumoare a nasului ori a sinusurilor.

 

Când să contactezi un medic

Discută cu un medic dacă sângerarea durează mai mult de 30 de minute, dar şi dacă:

 

– Te simţi ameţit;

– Sângerarea a apărut după un accident care ţi-ar fi putut rupe nasul;

– Suferi de sângerări nazale frecvente;

– Iei anticoagulanţi, cum ar fi aspirina sau varfarina.

 

Tratament

Aşează-te sau stai în picioare, dar NU îţi înclina capul pe spate: această practică ar face ca sângele să curgă în gât, ceea ce va provoca tuse, sufocare sau vărsături. Înclină capul înainte şi prinde ambele nări în acelaşi timp, chiar sub osul central al nasului. Apasă părţile laterale ale nasului cu degetul mare şi cel arătător. Aplicarea de presiune pentru 10 minute opreşte de obicei sângerarea, iar între timp respiră pe gură şi nu-ţi sufla nasul. Medicul poate să-ţi recomande cauterizarea vaselor de sânge din nas dacă suferi de sângerări nazale frecvente.

 

Ai întrebări despre sângerarea nazală?? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...