Starea de confuzie

Incapacitatea de a gândi la fel de clar şi rapid ca în mod normal o numim confuzie. Uneori dispare de la sine în câteva minute, lăsând în urmă doar senzaţia vagă de dezorientare, alteori însă e semnul unei condiţii permanente.

Cauze

Cele mai multe condiţii care afectează creierul (tumori, comoţii, traume, accidente vasculare cerebrale, neuropatii) vor produce o stare de confuzie. Aceasta apare de asemenea ca urmare a consumului de alcool şi de droguri, dar şi ca urmare a unui dezechilibru electrolitic. Lipsa de somn, febra, hipoxia, hipoglicemia, hipotermia, convulsiile şi deficienţele nutriţionale pot genera de asemenea o stare de confuzie.

Simptome

Confuzia poate varia, de la o dezorientare uşoară şi până la o discontinuitate în procesul de rememorare. Vorbim de o stare de confuzie atunci când:

– Gândurile sunt amestecate, dezorganizate;

– Comportamentul a devenit ciudat sau agresiv;

– Sarcini altădată uşoare devin greu de îndeplinit;

– Medii sau obiecte cunoscute se resimt ca străine.

 

Cum să ajuţi o persoană cu o confuzie permanentă?

– Prezintă-te mereu, indiferent cât de bine te-a cunoscut persoana respectivă;

– Aminteşte-i regulat unde se află;

– Pune-i mereu în apropiere un ceas şi un calendar;

– Discută despre evenimente actuale şi planuri pentru ziua respectivă.

 

Când ne adresăm unui doctor?

Sună la urgenţă dacă o persoană din jurul tău a devenit brusc confuză, sau dacă starea de confuzie e însoţită de simptome precum:

– Pielea rece şi umedă;

– Ameţeli sau senzaţie de leşin;

– Febră, durere de cap;

– Puls rapid, respiraţie neregulată;

– Vorbire neclară;

– Paralizie, rigiditatea gâtului;

– Tremurături incontrolabile;

– Modificări ale vederii;

– Starea de confuzie a apărut la o persoană cu diabet;

– Confuzia s-a produs în urma unei răni la cap;

– Persoana confuză devine inconştientă.

La persoanele în vârstă, confuzia e agravată de schimbarea mediului şi poate fi mai intensă în anumite momente ale zilei. Confuzia produsă de dezechilibre chimice sau metabolice e tratabilă, starea de confuzie care însoţeşte însă tulburările precum boala Alzheimer e permanentă.

Ai întrebări despre starea de confuzie? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...