Strabism

Ochii care nu se aliniază în aceeaşi direcţie, care nu se uită la un obiect în acelaşi timp, sunt afectaţi de strabism. Forma cea mai comună a acestei condiţii e identificată popular sub numele de „ochi încrucişaţi”.

 

Ce înseamnă?

Mişcarea ochiului e controlată de 6 muşchi, care trebuie să lucreze împreună pentru a fixa ochii pe o imagine. Această sincronizare dă greş în caz de strabism, când un ochi se uită la un obiect, iar celălalt se focalizează pe o imagine diferită. Acest lucru derutează creierul: care se poate obişnui să ignore ochiul mai slab în înregistrarea imaginii vizuale, dar în multe cazuri, dacă strabismul nu este tratat, pacientul nu va vedea bine cu unul din ochi. Pierderea vederii cauzată de strabism se numeşte ambliopie. Strabismul provoacă simptome vizibile, cum ar fi mişcările necoordonate ale ochilor, dar şi unele observate doar de pacient, precum scăderea percepţiei profunzimii vizuale.

 

Cauze

În mai mult de jumătatea cazurilor, strabismul este o condiţie congenitală sau apare la scurt timp după naştere. Strabismul poate să apară însă şi la adulţi, fiind cauzat de botulism, diabet, leziuni oculare sau cerebrale. Prezenţa hipermetropiei este un factor de risc, la fel şi un istoric familial în care a fost semnalat strabismul.

 

Tratament

Ochelarii cu prisme pot ajuta persoanele cu o vedere dublă uşoară. La adulţi, strabismul se tratează prin intervenţie chirurgicală, care poate îmbunătăţi alinierea ochilor şi poate ajuta la restabilirea vederii corecte. Este posibil să fie nevoie de mai multe intervenţii chirurgicale pentru a trata strabismul. De asemenea, oftalmologul poate recomanda exerciţii pentru a ajuta ochii să se alinieze în vederea de aproape, cum ar fi în timpul cititului sau în lucrul pe computer.

 

Ai întrebări despre strabism? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...