Unghie încarnată

Durere, inflamaţie, uneori chiar o infecţie; toate acestea din cauza unei unghii, al cărui colţ pătrunde fără milă în ţesutul moale din jur. Uneori ne putem ocupa singuri de câte-o unghie încarnată; alteori însă e nevoie să apelăm la un chirurg pentru a scăpa de durere. Iar pentru cei cu o condiţie precum diabetul, care afectează circulaţia în membrele inferioare, e cu atât mai important ca unghia încarnată să se trateze rapid, înainte să dea naştere la complicaţii.

Simptome

O unghie încarnată îşi face simţită prezenţa prin:

– Durere sau sensibilitate;

– Pielea inflamată;

– Pulsaţie.

– Puroi.

Ne adresăm unui medic dacă disconfortul devine sever, pentru că o unghie încarnată se poate infecta.

De ce apar unghiile încarnate?

Unghiile tăiate prea scurt, ori cele rotunde, care urmează forma degetului piciorului, prezintă un risc mai mare de a pătrunde în ţesutul moale din jur. Adolescenţii, ale căror picioare transpiră mai mult, sunt mai predispuşi la unghii încarnate, la fel şi alergătorii, ori practicanţii altor sporturi care implică picioarele. Condiţia e periculoasă pentru diabetici pentru că acest gen de leziune nu se vindecă în mod corespunzător. Pentru ei se recomandă verificarea zilnică a picioarelor pentru a evita posibilele complicaţii.

Tratament

În cazurile mai uşoare, medicul va încerca să separe unghia de piele. Acest lucru se poate face fie cu o bucată de material, fie cu un tub subţire amplasat sub unghie, care să o ţină ridicată până când marginea ei va depăşi pielea. Dacă inflamaţia e severă, medicul va îndepărta chirurgical partea încarnată a unghiei, fiind nevoie de 2-4 săptămâni până când aceasta va creşte la loc. Atunci când problema apare în repetate rânduri la acelaşi deget de la picior, unghia va fi îndepărtată, laolaltă cu o parte din ţesutul de dedesubt. Metodele chirurgicale sunt mai eficiente în a împiedica recurenţa problemei decât cele nonchirurgicale.

Ai întrebări despre o unghie încarnată? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...