Unghii subțiri

Le considerăm de la sine înţeleasă integritatea, luându-le în seamă doar când le tăiem sau le decorăm. Unghiile au însă un rol important, dincolo de cel estetic: ne ajută în prinderea obiectelor şi ne protejează vârfurile moi ale degetelor. Când devin subţiri şi fragile, ne gândim imediat că e o problemă pur estetică; dar este oare mai mult de atât?

 

Simptome

Pe lângă faptul că sunt subţiate, unghiile fragile pot fi aspre, ciobite, cojite sau decolorate, cu o creştere mai lentă decât media.

 

Cauze

Unghiile devin mai subţiri odată cu înaintarea în vârstă, dar şi dacă sunt acoperite de ojă o lungă perioadă de timp. Ele sunt afectate de asemenea de activităţile care presupun cufundarea frecventă a mâinilor în apă, cum ar fi spălatul vaselor sau înotul. Unghiile slăbite mai sunt cauzate de o infecţie fungică, hipotiroidism, o condiţie autoimună sau o inflamaţie care afectează şi alte ţesuturi tegumentare. Alte condiţii asociate cu acest simptom sunt lipsa de calciu, psoriazisul, dermatita atopică şi lipsa de fier. Tulburările de anxietate care cauzează un deficit de vitamine vor afecta şi unghiile, dar fragilitatea lor poate fi şi efectul unei predispoziţii genetice. Unghiile subţiate apar frecvent la copii, mai des la băieţi decât la fete; deşi inestetice, în aceste cazuri unghiile fragile nu sunt un semn de boală, iar de multe ori situaţia se rezolvă de la sine în câţiva ani.

 

Când ne adresăm unui medic?

Se recomandă să contactăm un medic dacă unghiile fragile şi subţiate sunt însoţite de simptome precum:

– Căderea părului;

– Schimbări bruşte de dispoziţie sau confuzie;

– Căderea unghiilor;

– Creştere bruscă a fragilităţii;

 

Tratament

În lipsa unei condiţii medicale cronice, menţinerea sănătăţii unghiilor e o chestiune de igienă şi de nutriţie. Pe lângă o dietă echilibrată, deficienţa de calciu sau de fier se poate corecta prin suplimente alimentare (preferabil cu recomandare medicală). E recomandat să treacă cel puţin o săptămână între şedinţele de manichiură sau pedichiură. De asemenea, obiceiul de a râcâi în momente de inactivitate lacul de pe unghii ar trebui să fie complet abandonat, pentru că lacul se va desprinde cu tot cu un strat din unghii.

 

Ai întrebări despre unghiile subţiate? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...