Urticarie

Este o reacţie alergică abruptă, cu umflături pe piele şi mâncărimi, care durează câteva zile. De multe ori putem doar să facem speculaţii privind cauza care a declanşat urticaria, dar cel puţin există câteva soluţii pentru ameliorarea simptomelor.

 

Cauze

Infecţii, toxine, muşcături de insecte, medicamente sau alimente, sunt multe lucruri care pot cauza urticarie. Iată câteva direcţii în care se poate arăta cu degetul dacă apare neplăcuta mâncărime:

– Alimentele care produc cel mai des urticarie sunt nucile, ciocolata, peştele proaspăt, tomatele şi fructele roşii. Din păcate alimentele proaspete cauzează mai des urticarie decât cele gătite, dar episodul alergic poate fi declanşat şi de aditivii folosiţi în produsele hiperprocesate.

– Aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene precum ibuprofenul, dar şi medicamentele pentru hipertensiunea arterială pot cauza urticarie.

 

Urticaria acută dispare în maxim 6 săptămâni. Când episodul alergic durează mai mult de atât vorbim deja de urticarie cronică, a cărei cauză este mai greu de identificat. Hipertiroidismul, hepatita sau cancerul pot produce o urticarie cronică. Aceasta este adesea însoţită de alte simptome, precum dificultăţi în respiraţie, dureri musculare, diaree şi vomă.

 

Stimularea directă a pielii, de exemplu prin expunerea la frig sau la soare, transpiraţie excesivă sau o presiune neobişnuită pot avea ca efect o urticarie, care se produce localizat, într-o oră de la evenimentul care a stimulat pielea. Urticaria care apare în locul în care pielea a fost scărpinată intens se numeşte dermatografism.

 

Diagnosticare

Nu există analize standard pentru diagnosticarea urticariei, dar medicul poate solicita teste cutanate ori de sânge pentru identificarea cauzei episodului alergic.

 

Tratament

Cel mai bun lucru pe care îl putem face e să îndepărtăm elementul care a produs urticaria. Medicul poate prescrie antihistaminice pentru ameliorarea simptomelor, ori o injecţie cu corticosteroizi în cazurile severe. Senzaţia de mâncărime poate fi diminuată prin aplicarea de comprese reci şi purtarea de haine uşoare şi largi.

 

Ai întrebări despre urticarie? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
Comunicativă, răbdătoare, altruistă; aşa ar arăta rezultatul unui test de personalitate pentru Anişoara Mihai, consultant de alăptare acreditat internaţional.  "Zi de zi mă distrez cu bebeluşi; îi ...

Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla
Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla
Nu alegi în ce familie te naşti. Ai auzit deja asta de la medicul căruia i-ai povestit despre problemele cardiace din familia ta. Există însă factori pe care îi poţi controla: Conform Centrului ame...

Gugălitul simptomelor e o idee proastă
Gugălitul simptomelor e o idee proastă
Nu-i nimic rău în a căuta pe Google numele unor medicamente pentru crampe abdominale sau pentru un nas înfundat. Problema apare când, indiferent de simptom, reuşeşte omul să se convingă că are o boală...