Urticarie

Este o reacţie alergică abruptă, cu umflături pe piele şi mâncărimi, care durează câteva zile. De multe ori putem doar să facem speculaţii privind cauza care a declanşat urticaria, dar cel puţin există câteva soluţii pentru ameliorarea simptomelor.

 

Cauze

Infecţii, toxine, muşcături de insecte, medicamente sau alimente, sunt multe lucruri care pot cauza urticarie. Iată câteva direcţii în care se poate arăta cu degetul dacă apare neplăcuta mâncărime:

– Alimentele care produc cel mai des urticarie sunt nucile, ciocolata, peştele proaspăt, tomatele şi fructele roşii. Din păcate alimentele proaspete cauzează mai des urticarie decât cele gătite, dar episodul alergic poate fi declanşat şi de aditivii folosiţi în produsele hiperprocesate.

– Aspirina, antiinflamatoarele nesteroidiene precum ibuprofenul, dar şi medicamentele pentru hipertensiunea arterială pot cauza urticarie.

 

Urticaria acută dispare în maxim 6 săptămâni. Când episodul alergic durează mai mult de atât vorbim deja de urticarie cronică, a cărei cauză este mai greu de identificat. Hipertiroidismul, hepatita sau cancerul pot produce o urticarie cronică. Aceasta este adesea însoţită de alte simptome, precum dificultăţi în respiraţie, dureri musculare, diaree şi vomă.

 

Stimularea directă a pielii, de exemplu prin expunerea la frig sau la soare, transpiraţie excesivă sau o presiune neobişnuită pot avea ca efect o urticarie, care se produce localizat, într-o oră de la evenimentul care a stimulat pielea. Urticaria care apare în locul în care pielea a fost scărpinată intens se numeşte dermatografism.

 

Diagnosticare

Nu există analize standard pentru diagnosticarea urticariei, dar medicul poate solicita teste cutanate ori de sânge pentru identificarea cauzei episodului alergic.

 

Tratament

Cel mai bun lucru pe care îl putem face e să îndepărtăm elementul care a produs urticaria. Medicul poate prescrie antihistaminice pentru ameliorarea simptomelor, ori o injecţie cu corticosteroizi în cazurile severe. Senzaţia de mâncărime poate fi diminuată prin aplicarea de comprese reci şi purtarea de haine uşoare şi largi.

 

Ai întrebări despre urticarie? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...