Arată ca nişte umflături purpurii sau albastre, înconjurate de o reţea de capilare. Uneori produc durere continuă, alteori ne îngreunează viaţa printr-o oboseală permanentă a picioarelor. De ce apar venele varicoase şi cum le tratăm?
Cauzele varicelor
Pentru unii e o chestiune pur cosmetică, pentru alţii e disconfort fizic. Orice venă aflată aproape de suprafaţa pielii poate deveni varicoasă, dar condiţia afectează mai mult vasele de sânge din picioare. Se întâmplă acest lucru pentru că suprasolicitarea creşte presiunea de sânge din membrele inferioare, afectând venele. Iar când presiunea în plus e coroborată cu o slăbiciune a valvelor care reglează fluxul sanguin, acestea ratează mişcarea pe care ar trebui să o facă, iar o parte din sângele încărcat cu rezidurile diverselor procese metabolice revine în picioare. Nu se ştie un procent cert, dar din diversele studii care s-au făcut pe această temă deducem că în jur de 30% dintre adulţi sunt afectaţi de varice.
Simptome
Atunci când venele varicoase nu produc durere, le putem identifica pe baza semnelor vizibile precum:
– Vene purpurii sau albastru închis;
– Vene umflate, răsucite.
Venele varicoase sunt semnalate de următoarele tipuri de senzaţii:
– Picioare grele şi dureroase;
– Durere care se intensifică după o perioadă îndelungată de stat pe scaun;
– Crampe musculare;
– Mâncărimi în zona venelor umflate.
O altă formă de varice sunt venele păianjen. Acestea sunt mai mici şi mai aproape de suprafaţa pielii, cu o coloraţie roşu-albăstruie. Venele păianjen se pot dezvolta aproape oriunde, chiar şi pe faţă.
Factori de risc
- Sexul. Femeile suferă mai des de varice decât bărbaţii. De vină sunt hormonii care relaxează şi lărgesc vasele de sânge, făcând ca valvele să nu le poată închide în mod corespunzător.
- Greutatea. Kilogramele în exces înseamnă efort suplimentar pentru vene le de la picioare, făcându-le să se umfle vizibil.
- Istoricul medical al familiei. Probabilitatea de a face varice e mai mare în familiile în care această condiţie a fost observată anterior.
- Ocupaţia. Joburile care presupun statul îndelungat în picioare favorizează apariţia de varice.
- Sarcina. Estrogenul şi progesteronul produc o relaxare a vaselor de sânge, care sunt solicitate în plus de greutatea suplimentară a fătului.
- Vârsta. Odată cu înaintarea în vârstă pereţii vaselor de sânge îşi pierd din flexibilitate.
- Disfuncţii congenitale ale vaselor de sânge.
Cum se tratează varicele?
Este important să ne adresăm medicului încă de la apariţia primelor semne, chiar atunci când disconfortul e doar estetic. Putem astfel să prevenim complicaţiile care ar putea apărea, iar tratamentul va fi mai simplu şi mai rapid. Pentru a preveni reapariţia varicelor medicul ne va recomanda controale regulate şi schimbarea stilului de viaţă. În cazuri mai grave însă intervenţia chirurgicală e inevitabilă, pentru a preîntâmpina trombozele şi ulceraţiile.
Recomandările convenţionale includ monitorizarea greutăţii, exerciţiile fizice şi purtarea unor ciorapi de compresie. O procedură minim invazivă este scleroterapia, dar este nevoie de mai multe repetări pentru a asigura eficienţa tratamentului. Există mai multe tipuri de intervenţii chirurgicale disponibile pentru a trata venele varicoase, despre a căror eficienţă pacientul va decide împreună cu un medic cardiovascular.
Ai întrebări despre varice? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.
Ce primești în CHAT MEDICAL:
– Răspuns la simptome în regim de urgență;
– Recomandări medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;
– Analiză sumară a documentelor medicale.
Ce primești în APEL VIDEO:
– Consultație sumară cu medic de specialitate (15 minute);
– Recomandări medicale;
– Scrisori medicale;
– Sfaturi de tratament;
– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.