Vomă sau vărsături

Vărsăturile reprezintă eliminarea conţinutului stomacului, ca urmare a contracţiei bruşte a muşchilor peretelui abdominal şi ai cutiei toracice. Acestea se diferenţiază faţă de regurgitare prin efortul pe care îl presupun.

Cauze

Vărsăturile sunt un simptom comun în foarte multe condiţii medicale.

– Obstrucţii ale sistemului digestiv: tumori, ulcere, ocluzii;

– Boli intraabdominale: gastroenterită, hepatită, colecistită, pancreatită, apendicită;

– Infecţii şi inflamaţii;

– Intoxicaţii alimentare;

– Alte afecţiuni gastrointestinale: reflux gastroesofagian, colică biliară;

– Complicaţii ale intervenţiilor chirurgicale abdominale;

– Sindromul de vărsături ciclice: o condiţie care afectează mai mult copiii, cu episoade de greaţă şi vărsături care apar periodic;

– Boli cardiopulmonare;

– Boli ale urechii interne, precum răul de mişcare;

– Boli ale creierului: meningită, tumoare, hemoragie;

– Tulburări de alimentaţie: anorexie, bulimie;

– Boli metabolice;

– Consumul de alcool şi de droguri;

– Medicamente: chimioterapie, antibiotice, antiaritmice, anticoncepţionale;

– Sarcina;

– Cetoacidoza diabetică;

– Insuficienţa renală;

– Boli tiroidiene.

Complicaţii

Vărsăturile pot duce la deshidratare şi la modificări metabolice precum hipopotasemia. Ca urmare a efortului de a vărsa poate surveni o ruptură în peretele esofagului, însoţită de sângerare. O parte din conţinutul gastric poate trece în căile respiratorii, ceea ce poate declanşa o criză de astm sau pneumonie de aspiraţie.

Tratament

Medicul se va interesa de frecvenţa vărsăturilor şi factorii care le-ar putea declanşa (cum ar fi anumite alimente). Tratamentul presupune corectarea eventualelor complicaţii (precum deshidratarea), apoi identificarea cauzei care duce la vărsături.

Ai întrebări despre vărsături? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...