Logo Revista Biz Logo wall-street.ro Logo Startup Cafe Logo Ziarul Financiar Logo Stirile ProTV Logo Apropo.TV Logo HotNews Logo ZF Corporate.ro Logo economica.net Client 8
Imagine de copertă pentru articolul totul despre escare.

Care sunt cauzele apariției escarelor şi cum pot fi tratate?

Escarele sunt leziuni ale pielii și ale țesutului rezultate din presiunea prelungită asupra pielii. Escare se dezvoltă cel mai adesea pe pielea care acoperă zonele osoase ale corpului.

Persoanele cu cel mai mare risc de escare au afecțiuni medicale care le limitează capacitatea de a schimba poziția sau îi determină să-și petreacă cea mai mare parte a timpului într-un pat sau scaun.

Escare se pot dezvolta peste ore sau zile. Majoritatea rănilor se vindecă cu tratament, dar unele nu se vindecă niciodată complet.

SIMPTOME

Semnele de apariție a escarelor sunt:

  • Modificări neobișnuite ale culorii sau texturii pielii
  • Scurgeri
  • Umflături
  • O zonă a pielii care se simte mai rece sau mai caldă la atingere decât alte zone.

CAUZELE ESCARELOR

Escare sunt cauzate de presiunea asupra pielii care limitează fluxul de sânge către piele. Mișcarea limitată poate face pielea vulnerabilă și poate duce la apariția escarelor.

Doi factori principali care contribuie la aparția escarelor sunt:

  • Presiune

Presiunea constantă asupra oricărei părți a corpului poate diminua fluxul de sânge către țesuturi. Fluxul de sânge este esențial pentru administrarea oxigenului și a altor substanțe nutritive către țesuturi. Fără acești nutrienți esențiali, pielea și țesuturile sunt deteriorate.

  • Fricțiune

Fricțiunea apare atunci când pielea se freacă de îmbrăcăminte sau așternut. Poate face pielea fragilă mai vulnerabilă la rănire, mai ales dacă pielea este și umedă.

Riscul de a dezvolta escare este mai mare dacă ai dificultăți în mișcare și nu poți schimba ușor poziția în timp ce stai în pat. Factorii de risc includ:

  • Imobilitate

Acest lucru se poate datora sănătății precare, leziunilor măduvei spinării și a altor cauze.

  • Lipsa percepției senzoriale

 Leziunile măduvei spinării, tulburările neurologice și alte afecțiuni pot duce la pierderea senzației. Incapacitatea de a simți durerea sau disconfortul poate duce la a nu fi conștient de semnele de avertizare și de necesitatea schimbării poziției.

  • Malnutriția și dezhidratarea

Avem nevoie de suficiente lichide, calorii, proteine, vitamine și minerale în dietele zilnice pentru a menține pielea sănătoasă și a preveni ruperea țesuturilor.

  • Afecțiuni medicale care afectează fluxul sanguin

Problemele de sănătate care pot afecta fluxul sanguin, precum diabetul și bolile vasculare, pot crește riscul de deteriorare a țesuturilor.

La Beesers, asistenții medicali se ocupă cu tratamentul escarelor de grad I,II,III și IV la domiciliu. Verifică lista completă de servicii medicale la domiciliu pe care le oferim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *