Ce presupune pregătirea pentru o intervenție chirurgicală?

O operație înseamnă mereu un nivel crescut de anxietate: de vină e frica de necunoscut, dar şi îndoielile care pot apărea în legătură cu intervenţia în sine. Iată cum trebuie să te pregăteşti, ca să simţi un pic mai mult că lucrurile sunt sub control:

 

Recomandări generale

♦ Acordă atenţie alimentaţiei sănătoase, mai ales in săptămânile anterioare intervenţiei: caută alimente bogate în vitamina C, fier, calciu, fibre; consumă mai mult peşte şi evită carnea roşie; nu uita de hidratarea adecvată.

 

♦ Continuă să faci exerciţii fizice dacă starea generală o permite. Se recomandă exerciţii aerobice. Ex: plimbare zilnică de cel puţin 30 de minute.

 

♦ Fumatul interzis: încearcă să renunţi la fumat înainte de a fi supus unei intervenţii chirurgicale. Renunţarea la fumat cu patru săptămâni înainte reduce riscul de complicaţii cardiopulmonare şi cele legate de vindecarea plăgii chirurgicale. În cazul in care nu poţi renunţa complet, măcar încearcă să reduci obiceiul şi nu fuma cu 24 de ore inainte de operaţie.

 

♦ NU consuma alcool cu cel puţin 24 de ore înainte de operaţie.

Ia doar medicamentele pe care medicii le-au indicat, nu lua suplimente sau alte substanţe care nu au fost recomandate.

 

♦ NU rade şi NU îndepărta părul din zona care urmează să fie operată. Dacă este necesar, se va face în momentul pregătirii pentru intervenţie chirurgicală.

 

Analize preoperatorii

În funcţie de procedura chirurgicală propusă şi de istoricul medical al pacientului, va fi nevoie de diferite analize care urmează să fie efectuate înainte de intervenţia chirurgicală pentru a garanta siguranţa acesteia. Dacă intervenţia chirurgicală este programată după-amiaza (după ora 16:00), pacientul este de obicei chemat la spital la ora 12:30 pentru a efectua studiile preoperatorii. În cazul în care operaţia este programată dimineaţa, ţi se va spune să faci analizele la prima oră dimineaţa (08:30 a.m.) sau în zilele dinainte.

În toate cazurile este necesar să se efectueze un test de sânge cu o hemoleucogramă şi un studiu de coagulare a sângelui. Este foarte important să se evalueze riscul posibil de anemie şi sângerare în timpul şi după intervenţia chirurgicală. De asemenea, acest lucru va ajuta la alegerea celui mai potrivit tip de anestezie (acolo unde este cazul). La pacienţii de peste 40 de ani, se solicită de obicei o electrocardiogramă şi o radiografie toracică în studiul preoperator, în ideea de a exclude orice tulburare de ritm cardiac sau patologie respiratorie necunoscută.

 

Evaluările preoperatorii complementare vor fi necesare în cazuri de:

  • Evaluare cardiologică: necesară dacă ai stenturi cardiace, stimulator cardiac, antecedente de aritmii, ai suferit orice tip de intervenţie chirurgicală pe inimă sau ai avut un atac de cord ori angină pectorală în ultimul an.
  • Evaluare hematologică sau medicină internă: poate fi comandată dacă ai antecedente personale de cheaguri de sânge (tromboză sau embolie pulmonară) ori antecedente familiale puternice de tromboză sau probleme de coagulare.

 

Cu o zi înainte de operaţie

  • Întocmeşte toată documentaţia necesară pentru identificare şi internare în spital (card de sănătate, act de identitate, consimţământ, rapoarte medicale şi medicamente luate zilnic).
  • Pregăteşte lucrurile care sunt necesare pentru uz personal în timpul internării în spital.
  • Lasă obiectele de valoare acasă şi îndepărtează obiectele metalice. Dacă foloseşti orice tip de proteză (ochelari, aparat auditiv, proteză dentară etc.) gândeşte-te unde o vei depozita, pentru că va fi probabil scoasă înainte de a merge în sala de operaţie.
  • Cu o seară înainte de intervenţie, consumă o cină normală, dacă nu este indicat altfel.
  • Ține postul preoperator indicat (2-4-6-8 ore), atât pentru alimente solide cât şi lichide. În cazul în care trebuie să iei medicamente în dimineaţa intervenţiei chirurgicale, ia-le cu o cantitate mică de apă.
      1. Perioada de post de 2 ore sau mai mult pentru lichide limpezi, cum ar fi apa, sucuri de fructe fără pulpă (struguri albi şi mere), ceai limpede şi băuturi carbogazoase.
      2. Perioada de post de 4 ore sau mai mult pentru laptele matern.
      3. Perioada de post de 6 ore sau mai mult pentru lapte praf, lapte non-uman şi mese uşoare (pâine prăjită şi lichide limpezi).
      4. Perioada de post de 8 ore sau mai mult pentru mesele care conţin alimente prăjite, grăsimi şi carne.
  • Fă un duş, care include părul, cu o seară înainte şi în dimineaţa operaţiei. În acelaşi mod, fă un periaj şi o clătire corectă a dinţilor.
  • Nu mesteca gumă în aceeaşi zi a intervenţiei chirurgicale, deoarece creşte producţia de salivă şi ar putea creşte aciditatea stomacului.
  • În cazul în care operaţia este pentru un copil, explică-i pe cât de mult se poate ce se va întâmpla şi nu uita de jucăria preferată sau de lucrurile de care nevoie pentru a adormi.

Suntem aici pentru tine:

Toate evaluările și pregătirile post-operatorii pot fi făcute acasă, înainte de spitalizare:

  • poți intra în legătură cu un medic specialist pentru un consult la distanță folosind  secțiunea Consult prin apel video
  • asistenții medicali din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru investigații ecografice, analize, tratamente. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație

Nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...