Analize și consultații periodice pentru sănătatea bărbaților

Studiile confirmă ceea ce femeile ştiau de mult: faptul că, deşi tratează o răceală ca pe ultima zi din viaţa lor, bărbaţii fac mult mai rar controale pentru prevenţie decât femeile. Problema e că sunt condiţii, precum hipertensiunea arterială, pentru care singura modalitate de a detecta e prevenţia. Iată care sunt controalele anuale pe care toţi bărbaţii ar trebui să le bifeze, chiar dacă se simt sănătoşi:

 

Examenul fizic general

Programează-te în fiecare an la un consult general de sănătate. Medicul îţi va verifica tensiunea arterială, glicemia şi nivelul colesterolului, pentru a evita probleme precum diabetul, accidentul vascular cerebral şi bolile cardiovasculare.

 

Screeningul pentru cancer de colon

Începând cu vârsta de 40 de ani, ar trebui să consulţi un medic gastroenterolog pentru screeningul cancerului colorectal. Bine, Societatea Americană de Cancer recomandă screeningul de la 45 de ani, dar e ok să începi mai devreme dacă în familie există un istoric al acestei boli, antecedente de boală inflamatorie sau polipi.

 

Examenul dermatologic

Nu aştepta să vezi semne ciudate pe piele pentru a consulta un medic dermatolog. Ar fi bine să mergi cel puţin odată pe an (în funcţie de istoricul de boală al familiei), cancerul de piele putând avea şi semne pe care nu le observi.

 

Vizita la stomatolog

Domnilor, din păcate medicii dentişti confirmă: bărbaţilor le e mult mai frică de stomatolog decât femeilor. O fi având legătură cu poziţia de vulnerabilitate, în timp ce de tine se apropie o dentistă minionă, cu instrumente de găurit… În fine: cert e că vizitele la stomatolog ar trebui să facă parte din rutina anuală de sănătate.

 

Controlul oftalmologic

Examenul oftalmologic e pentru toată lumea, nu doar pentru cei care au nevoie de lentile corective. În cadrul consultului se pot detecta semnele de glaucom (o boală care în timp duce la pierderea ireversibilă a vederii), de diabet şi de hipertensiune arterială.

 

Examene de sănătate pentru bărbaţii cu vârsta între 18-39 de ani

Grupul operativ al serviciilor preventive din SUA a publicat o listă specifică de screening pentru bărbaţii între 18-39 de ani:

 

  1. Tensiunea arterială

Ar trebui să fie verificată cel puţin odată la 3 ani, dacă nu există factori de risc diabet, boli de inimă sau de rinichi, un exces de greutate sau un istoric al bolii în familie.

 

  1. Colesterolul

Verificarea colesterolului ar trebui să înceapă la 20 de ani pentru bărbaţii ce prezintă factori de risc corelaţi cu bolile de inimă. Atunci când nivelul de colesterol e normal, testul de screening ajunge să fie repetat odată la 5 ani (mai des dacă între timp au apărut modificări ale stilului de viaţă, creşteri în greutate etc). Colesterolul trebuie să fie testat mai des la cei care suferă de diabet, boli de inimă sau de rinichi.

 

  1. Test pentru depistarea diabetului

Ar trebui să fii testat pentru diabet începând cu vârsta de 35 de ani şi apoi repetat la fiecare 3 ani, dacă nu ai factori de risc. Poate fi necesar să începi mai repede screeningul şi să-l repeţi mai des dacă prezinţi factori de risc precum un istoric al bolii în familie, excesul de greutate, hipertensiune arterială sau alte boli cardiovasculare.

 

  1. Teste de screening pentru boli infecţioase

 

Toţi adulţii cu vârsta între 18-79 de ani ar trebui să facă un test pentru hepatită C şi unul pentru imunodeficienţă dobândită (HIV). În funcţie de stilul tău de viaţă şi istoricul medical, poate fi necesar să fii testat pentru boli cu transmitere sexuală.

 

De ce?

Este mai bine să previi decât să vindeci. Controalele te vor ajuta să detectezi problemele de sănătate într-un stadiu incipient, când se pot face mult mai multe decât dacă ajungi la medic doar atunci când apar deja simptome îngrijorătoare.

 

Suntem aici pentru tine

Găsești în aplicația BEESERS medici specialiști care te pot ajuta cu recomandări de tratament, investigații sau opinii secundare pe care le poți obține fie rezervând o vizită medicală acasă, fie la distanță, prin chat sau apel video. Majoritatea investigațiilor, constând în analize, recoltare de probe și chiar imagistică pot fi făcute acasă sau la birou, deci vei fi scutit de stresul deplasării la clinică.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...