Bătrânii singuri şi accidentele casnice. Cum să ai grijă de cei dragi de acasă

Bătrânii singuri şi accidentele casnice. Cum ai grijă de cei dragi

10 mii de americani ajung la vârsta pensionării în fiecare zi, conform unei statistici din 2006. Cei mai mulţi dintre ei preferă să-şi petreacă anii de odihnă în confortul propriei case: un trend care e cu atât mai accentuat la noi, având în vedere legăturile familiale. Iată care sunt cele mai comune accidente la care sunt predispuşi bătrânii singuri şi cum se pot preveni:

Căzături

75% din rănirile suferite de bătrânii singuri sunt cauzate de căzături. Căderile pot fi provocate de obiecte uitate în drum, podeaua inegală, mobilă instabilă sau lumină insuficientă. Un mod de a preveni rănirile grave e să se instaleze mânere şi prinzători în spaţiile unde probabilitatea căderilor e mai mare (cum ar fi în cabina de duş sau lângă toaletă). Podeaua trebuie să fie curăţată de obiectele care ar putea să-i pună piedică unui om în vârstă şi, dacă se poate, să se achiziţioneze papuci de casă cu o talpă care să nu fie alunecoasă.

Arsuri

De regulă se întâmplă atunci când corpurile de încălzire nu funcţionează corespunzător, dar sunt expuşi riscului şi adulţii cu o dizabilitate fizică de peste 60 de ani, care folosesc des bucătăria. E indicat să dotăm bucătăria unei persoane în vârstă cu o alarmă de incendiu şi un detector de gaz (de altfel, conform legislaţiei acesta este obligatoriu). De asemenea, nu e mare lucru să investim în accesorii anti opărire pentru cadă şi chiuvetă, ori într-o mănuşă lungă pentru cuptor, care să acopere tot braţul.

Incidente legate de mâncare

Etichetele alimentelor sunt de multe ori confuze pentru bătrânii singuri (şi nu numai, să ne gândim de pildă la data expirării care niciodată nu e unde am crede). Un produs cu termenul de valabilitate depăşit poate să cauzeze o toxiinfecţie alimentară, dar necunoaşterea informaţiilor de pe etichetă pune probleme şi celor cu anumite alergii. Vorbim apoi de pericolul ca persoana în vârstă să se înece cu mâncare, dacă se întâmplă să râdă sau să vorbească în timp ce mănâncă. Atunci când faci de mâncare pentru un bătrân singur, asigură-te că preparatul are textura adecvată şi că bucăţile nu vor fi într-atât de mari cât să creeze un blocaj în gât. Frigiderul e indicat să fie setat la 4 grade pentru a prelungi durata în care fructele, legumele sau lactatele stocate se pot consuma. De asemenea, de fiecare dată când ai acces la cămara unei persoane în vârstă pe care vrei să o ajuţi, verifică tu însuţi termenul de valabilitate al produselor dinăuntru şi insistă ca alimentele expirate să fie aruncate.

Dacă prevenţia nu a fost suficientă şi răul s-a produs, îţi poţi ajuta părinţii sau bunicii alegând din platforma Beesers serviciul medical de care au nevoie. Un specialist va veni la ei acasă, scutindu-i astfel de deplasarea la un centru medical.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...

Lasă un răspuns