Bătrânii singuri şi accidentele casnice. Cum să ai grijă de cei dragi de acasă

Bătrânii singuri şi accidentele casnice. Cum ai grijă de cei dragi

10 mii de americani ajung la vârsta pensionării în fiecare zi, conform unei statistici din 2006. Cei mai mulţi dintre ei preferă să-şi petreacă anii de odihnă în confortul propriei case: un trend care e cu atât mai accentuat la noi, având în vedere legăturile familiale. Iată care sunt cele mai comune accidente la care sunt predispuşi bătrânii singuri şi cum se pot preveni:

Căzături

75% din rănirile suferite de bătrânii singuri sunt cauzate de căzături. Căderile pot fi provocate de obiecte uitate în drum, podeaua inegală, mobilă instabilă sau lumină insuficientă. Un mod de a preveni rănirile grave e să se instaleze mânere şi prinzători în spaţiile unde probabilitatea căderilor e mai mare (cum ar fi în cabina de duş sau lângă toaletă). Podeaua trebuie să fie curăţată de obiectele care ar putea să-i pună piedică unui om în vârstă şi, dacă se poate, să se achiziţioneze papuci de casă cu o talpă care să nu fie alunecoasă.

Arsuri

De regulă se întâmplă atunci când corpurile de încălzire nu funcţionează corespunzător, dar sunt expuşi riscului şi adulţii cu o dizabilitate fizică de peste 60 de ani, care folosesc des bucătăria. E indicat să dotăm bucătăria unei persoane în vârstă cu o alarmă de incendiu şi un detector de gaz (de altfel, conform legislaţiei acesta este obligatoriu). De asemenea, nu e mare lucru să investim în accesorii anti opărire pentru cadă şi chiuvetă, ori într-o mănuşă lungă pentru cuptor, care să acopere tot braţul.

Incidente legate de mâncare

Etichetele alimentelor sunt de multe ori confuze pentru bătrânii singuri (şi nu numai, să ne gândim de pildă la data expirării care niciodată nu e unde am crede). Un produs cu termenul de valabilitate depăşit poate să cauzeze o toxiinfecţie alimentară, dar necunoaşterea informaţiilor de pe etichetă pune probleme şi celor cu anumite alergii. Vorbim apoi de pericolul ca persoana în vârstă să se înece cu mâncare, dacă se întâmplă să râdă sau să vorbească în timp ce mănâncă. Atunci când faci de mâncare pentru un bătrân singur, asigură-te că preparatul are textura adecvată şi că bucăţile nu vor fi într-atât de mari cât să creeze un blocaj în gât. Frigiderul e indicat să fie setat la 4 grade pentru a prelungi durata în care fructele, legumele sau lactatele stocate se pot consuma. De asemenea, de fiecare dată când ai acces la cămara unei persoane în vârstă pe care vrei să o ajuţi, verifică tu însuţi termenul de valabilitate al produselor dinăuntru şi insistă ca alimentele expirate să fie aruncate.

Dacă prevenţia nu a fost suficientă şi răul s-a produs, îţi poţi ajuta părinţii sau bunicii alegând din platforma Beesers serviciul medical de care au nevoie. Un specialist va veni la ei acasă, scutindu-i astfel de deplasarea la un centru medical.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...

Lasă un răspuns