Pneumonia la copii

Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de 5 ani mor din cauza pneumoniei, din care 153 de mii sunt nou născuţi, deosebit de vulnerabili la infecţii. Asta înseamnă că la fiecare 39 de secunde un copil moare din cauza pneumoniei şi aproape toate aceste decese ar putea să fie prevenite.

 

Ce este pneumonia?

Pneumonia este o inflamaţie a plămânilor cauzată de bacterii, viruşi sau iritanţi chimici, în care plămânii se umplu cu puroi sau alte fluide. Pneumonia poate afecta doar o parte sau ambii plămâni în acelaşi timp.

 

Tipuri de pneumonie

În funcţie de ceea ce o provoacă, acestea sunt principalele tipuri de pneumonie:

  1. Pneumonia bacteriană

După cum îi spune numele, e cauzată de diverse bacterii, de la streptococ la stafilococul auriu. Are un debut brusc şi este semnalată de durere în piept, tuse productivă, vărsături, respiraţie şuierătoare, scăderea apetitului, oboseală şi febră.

 

  1. Pneumonie virală

La copii, cel mai adesea e cauzată de virusul sinciţial respirator, dar poate fi declanşată şi de gripă sau adenovirusuri. Simptomele sunt aceleaşi ca în cazul pneumoniei bacteriene, cu deosebirea că la pneumonia virală, dificultatea respiratorie apare foarte lent. Pneumoniile virale predispun copiii la pneumoniile bacteriene.

 

  1. Pneumonie cu micoplasmă

Simptomele sunt un pic mai uşoare, sunt însă şi mai durabile; vorbim de febră şi tuse care persistă 3-4 săptămâni. Alte pneumonii mai puţin frecvente pot fi cauzate de aspiraţia de alimente, lichide, gaze sau praf.

 

Este pneumonia contagioasă?

Pneumonia este contagioasă şi se poate răspândi prin particulele fine, care ajung în aer prin tuse sau strănut. La fel, pneumonia se poate răspândi şi prin suprafeţele contaminate.

 

Cum este diagnosticată pneumonia?

Medicul poate pune diagnosticul chiar şi numai cu un examen fizic, dar diagnosticarea poate include şi următoarele teste:

  • Radiografie toracică;
  • Hemoleucogramă, pentru a confirma prezenţa unei infecţii;
  • Cultura spuţei: un test efectuat pe materialul care iese din plămâni prin tuse;
  • Pulsoximetrie: pentru a măsura cantitatea de oxigen din sânge;
  • CT al toracelui: solicitat foarte rar, pentru a obţine o imagine a structurilor toracelui;
  • Bronhoscopie: o procedură de examinare a căilor respiratorii;
  • Cultura lichidului pleural: se solicită foarte rar, implică prelevarea unei probe de lichid din spaţiul pleural.

 

Tratament

Tratamentul va fi determinat pe baza vârstei copilului, istoricului medical şi a stării generale de sănătate, luând în considerare cauza şi severitatea afecţiunii. Tratamentul pentru pneumonia bacteriană şi micoplasmatică va include antibiotice, dar nu există un tratament eficient al pneumoniilor virale. În cazul unor probleme severe de respiraţie, e posibil ca medicul să recomande spitalizarea copilului pentru administrare intravenoasă de antibiotice sau lichide, oxigenoterapie şi aspirarea căilor respiratorii.

 

Se poate preveni pneumonia?

Pneumonia poate fi prevenită prin întărirea măsurilor de protecţie, precum o igienă şi o alimentaţie adecvată. Studiile arată că spălarea mâinilor cu săpun reduce cu 50% riscul de pneumonie, astfel fiind îndepărtate eventualele bacterii de pe suprafeţele contaminate. Poluarea aerului face ca plămânii să devină mai sensibili la infecţii – un factor de risc pe care, din păcate, nu prea avem cum să-l reducem doar printr-un efort personal.

 

Copilul tău prezintă simptome care te îngrijorează şi ţi-ar prinde bine să discuţi cu un medic pediatru? În Beesers există specialişti cu care poţi discuta, fie în regim de urgență, prin chat medical sau apel video, fie chemând acasă un medic pneumolog sau pediatru direct din aplicația BEESERS. Ai nevoie de suport? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...