Janina Popa, Asistent Medical Generalist

[Supereroii Beesers] Janina Popa, Asistent Medical Generalist: „În sistemul sanitar, mi-aș dori o simplificare a procedurilor pentru îngrijirile la domiciliu decontate. Am ajunge, astfel, să asigurăm la domiciliu și prevenția, nu doar tratamentele medicale.”

Calmul e superputerea ei, faptul că ştie să-şi expună punctul de vedere fără să genereze conflicte. Nu a avut niciun dubiu privind cariera, singurul lucru pe care îl dorea era să lucreze în sănătate. Să o cunoaştem pe Janina Popa din Iaşi, Asistent Medical Generalist specializată în îngrijirea la domiciliu.

A urmat liceul sanitar şi a devenit asistentă, un domeniu în care a strâns experienţa a 30 de ani de muncă, uneori în condiţii dificile din punct de vedere emoţional:

„În primii 10 ani am lucrat într-o secţie de psihiatrie, iar impactul era destul de mare la vârsta aceea. Apoi am lucrat în case de bătrâni din Italia. Mi-au rămas până acum în minte vârstnicii de care mă ataşasem şi care se duceau, rând pe rând”, dezvăluie Janina.

Cu oameni în etate lucrează şi acum de cele mai multe ori, printre pacienţii ei numărându-se persoane care au depăşit cel de-al 9-lea deceniu. Janina îşi dă seama că, dincolo de îngrijirile fizice, alinarea psihologică e unul dintre scopurile vizitei la domiciliu:

„Mergem acasă la pacienți pentru problemele medicale; dar şi numai pentru faptul că vine cineva la ei, oamenii sunt bucuroşi”, spune aceasta.

În muncă e conştiincioasă şi echilibrată. Abia pe urmă, cu o carte în mână, îşi permite să dea frâu liber imaginaţiei şi firii meditative. Mulţumirea ei e în lucrurile care, poate că pentru unii nu sunt spectaculoase, dar pentru ea înseamnă siguranţa:

 „Am citit foarte mult la viaţa mea. Am început cu Jules Verne, am trecut prin SF-uri şi romane poliţiste. Am avut şi o perioadă în care citeam multe romane de dragoste. Dacă ar fi să-mi imaginez o zi perfectă, aceasta ar cuprinde o plimbare în natură, o cafea cu o prietenă; şi, de ce nu, o discuţie pe o temă filosofică, în care să-şi pună omul întrebări. Sau un spectacol de balet: nu am fost niciodată la unul, dar mi-aş dori să merg”, mărturiseşte Janina.

Îşi priveşte viitorul într-un mod calm: păstrând relaţii strânse cu fiicele ei, pe care le consideră cea mai mare reuşită din viaţa ei; făcând poate voluntariat într-un adăpost pentru animale şi trecând cât mai des pe la librării, în căutare de noutăţi. Profesional însă, viziunea ei e un pic mai sceptică, în special când vine vorba de câteva metehne eterne ale sistemului de sănătate:

„Un pacient din România beneficiază de decontarea a 90 de zile de îngrijiri la domiciliu. Ce s-a luat oare în calcul în stabilirea acestui număr de zile, de ce doar atât? În sistemul sanitar mi-aş dori o simplificare a procedurilor pentru a ajunge la aceste îngrijiri decontate, dar nu numai. Multe lucruri sunt prea complicate: lumea se renunță repede la îngrijirile din sistemul public din lehamite, iar cu pandemia lucrurile s-au dat şi mai tare peste cap. Chiar şi prevenţia e deficitară pentru că lumea nu ştie unde să se ducă, nu e îndrumată corect”, Janina Popa, Asistent Medical Generalist.

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
Comunicativă, răbdătoare, altruistă; aşa ar arăta rezultatul unui test de personalitate pentru Anişoara Mihai, consultant de alăptare acreditat internaţional.  "Zi de zi mă distrez cu bebeluşi; îi ...

Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla
Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla
Nu alegi în ce familie te naşti. Ai auzit deja asta de la medicul căruia i-ai povestit despre problemele cardiace din familia ta. Există însă factori pe care îi poţi controla: Conform Centrului ame...

Gugălitul simptomelor e o idee proastă
Gugălitul simptomelor e o idee proastă
Nu-i nimic rău în a căuta pe Google numele unor medicamente pentru crampe abdominale sau pentru un nas înfundat. Problema apare când, indiferent de simptom, reuşeşte omul să se convingă că are o boală...