De ce există atâtea moduri de administrare a medicamentelor

De ce există atâtea moduri de administrare a medicamentelor?

Luăm medicamente ca prevenţie şi ca tratament, dar să nu ne iasă din cap că acestea pot fi periculoase dacă nu sunt administrate cum trebuie. Înţelegerea diverselor moduri de administrare ajută să pricepem riscurile la care ne expunem dacă, de pildă, ne vine în minte să înghiţim conţinutul unei injecţii pentru a evita înţepătura. Nu credeţi că astfel de lucruri se întâmplă? Amintiţi-vă ce sunt în stare să facă oamenii când îi doare o măsea. Iar acum înapoi la aceste moduri de administrare a medicamentelor, iată care sunt acestea:

  • Administrare bucală: medicamentul ţinut în gură, înspre obraji;
  • Enterală: substanţa e administrată direct în stomac, printr-un tub;
  • Inhalaţie: substanţa e administrată inspirând printr-un tub ori printr-o mască;
  • Perfuzie: administrare în venă, picătură cu picătură, cu o durată de 1-4 ore;
  • Intramusculară: injecţie în ţesutul muscular;
  • Intrathecală: injecţie în canalul spinal;
  • Intravenoasă: injecţie în venă;
  • Nazală: medicamentul administrat în nas, cu un spray sau o pompă;
  • Oftalmică: în ochi, sub formă de picături sau gel;
  • Orală: medicamentul e înghiţit, sub formă de capsulă sau tabletă;
  • Otică: picături în urechi;
  • Rectală: medicament introdus în rect (de exemplu supozitoarele anale);
  • Subcutanată: injecţie care ajunge doar până sub piele;
  • Sublinguală: medicament ţinut sub limbă;
  • Topică: medicament aplicat pe piele;
  • Transdermală: sub formă de plasture cu medicament (de exemplu plasturii pentru articulaţii);

Aceste moduri de administrare a medicamentelor sunt recomandate în funcţie de trei factori: partea corpului pe care vrem să o tratăm, felul în care medicamentul acţionează în corp şi substanţa activă a medicamentului. Există medicamente care sunt puternice, dar ar fi distruse de sucul gastric dacă ar fi înghiţite. Degeaba sunt eficiente dacă nu ajung la ţintă, aşa că se alege ca mod de administrare injectarea. De asemenea există şi o oarecare diferenţă în viteza cu care medicamentele îşi fac efectul în funcţie de modul de administrare: observăm că un anestezic injectat de dentist îşi face efectul în câteva minute, în timp ce un medicament pe care îl luăm pentru dureri menstruale durează o veşnicie – mă rog, cel puţin 30 de minute – până când produce vreun efect. Modul de administrare recomandat de medic nu este opţional: medicul înţelege felul în care se deplasează prin corp substanţa medicamentoasă, îi înţelege efectele secundare şi felul în care ar trebui să fie depozitat.

Ţi s-a recomandat un mod de administrare pentru care ai nevoie de asistenţă medicală calificată? Ai pe cineva în grijă, care crezi că nu se va descurca cu dozajul? Consultă lista serviciilor Beesers pentru a reduce cât de mult se poate riscurile în administrarea de medicamente la domiciliu.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...