Febră

Febră

Din întreaga paletă de reacţii de care dispune sistemul imunitar, e cel mai uşor de diagnosticat. Nu e motiv de îngrijorare pentru un adult, dar la copiii foarte mici poate semnala o infecţie serioasă. Ce condiţii provoacă febra şi când să ne adresăm medicului?

Simptome

Temperatura corpului variază uşor de la persoană la persoană. În general, se consideră o temperatură normală cea care nu depăşeşte 37 de grade. Diferenţele minore nu sunt motiv de îngrijorare, dar când termometrul arată 37.8 de grade deja vorbim de febră. Aceasta poate fi însoţită de următoarele simptome, prezente în funcţie de cauză:

 • Transpiraţie şi frisoane;
 • Durere de cap şi dureri musculare;
 • Iritabilitate, pierderea poftei de mâncare;
 • Deshidratare, slăbiciune generală.

Cum se ia temperatura?

Termometrele orale şi cele rectale sunt cele mai precise. Mai puţin exacte sunt cele care măsoară temperatura pe frunte sau în ureche; iar la capătul de jos al spectrului ca precizie sunt cele contactless, care sunt foarte rapide şi convenabile, dar de multe ori inexacte. Când îi transmitem medicului temperatura măsurată, vom comunica şi tipul de termometru pe care l-am folosit.

Cauze pentru febră

Febra este un simptom, nu o afecţiune, de aceea este necesară identificarea cauzei pentru a o diminua. Următoarele condiţii medicale pot fi semnalate prin febră:

 • Gastroenterită bacteriană sau virală;
 • Infecţii bacteriene: pneumonie, listeria, infecţie urinară, faringită streptococică;
 • Infecţii virale: gripă, meningită, malarie, Covid-19;
 • Oscilări de temperatură în timpul menopauzei;
 • Insolaţie, deshidratare;
 • Sevraj, mahmureală;
 • Artrită reumatoidă;
 • Unele medicamente.

Când ne adresăm doctorului dacă avem febră?

Febra în sine nu e motiv de îngrijorare, de multe ori va trece de la sine în câteva zile. Putem folosi medicamente fără prescripţie pentru a grăbi procesul, dar nu e chiar obligatoriu să o tratăm dacă nu cauzează disconfort. Recomandările privind contactarea unui medic diferă în funcţie de vârsta pacientului:

 1. Bebeluşi

În cazul bebeluşilor mai mici de 3 luni, contactăm un medic dacă temperatura corpului depăşeşte 38 de grade. Între 3 şi 6 luni apelăm medicul dacă temperatura depăşeşte 39 de grade, dar şi dacă, pe lângă febră, bebeluşul este iritabil sau în disconfort. Între 7 şi 24 de luni, bebeluşul va fi dus la medic dacă temperatura lui depăşeşte 39 de grade, dacă febra nu a trecut în 24 de ore sau dacă sunt prezente şi alte simptome.

 1. Copii

Apelăm la asistenţă medicală dacă: 

 • Copilul e confuz, nu poate să menţină contactul vizual;
 • Prezintă simptome precum vomă, durere de cap, iritabilitate, durere în gât sau de stomac;
 • A făcut febră după ce a stat într-o maşină prea caldă;
 • Febra e însoţită de convulsii;
 • Febra nu a trecut în 72 de ore.

Se vor solicita recomandări specifice în situaţii deosebite, cum ar fi o condiţie autoimună.

 1. Adulţi

În cazul adulţilor, este recomandabil ca medicul să fie contactat dacă temperatura a depăşit 39 de grade, sau când febra e însoţită de simptome precum dureri de cap, sensibilitate la lumină, confuzie, vomă, durere în piept, dificultăţi în respiraţie, dureri abdominale, convulsii sau dureri la urinare.

Ai întrebări despre febră? Specialiştii din platforma Beesers îţi pot răspunde rapid, prin chat medical sau apel video.

 

Ce primești în CHAT MEDICAL:

– Răspuns la simptome în regim de urgență;

– Recomandări medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Ghidaj pentru investigații mai amănunțite;

– Analiză sumară a documentelor medicale.

 

Ce primești în APEL VIDEO:

– Consultație sumară  cu medic de specialitate (15 minute);

– Recomandări medicale;

– Scrisori medicale;

– Sfaturi de tratament;

– Trimitere către alte investigații sau specialități medicale.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...