11 lucruri pe care nu le ştiai despre muşchii tăi

11 lucruri pe care nu le ştiai despre muşchii tăi

De la cei cu care ne lăudăm în faţa prietenilor şi până la cei care ne fac să zâmbim, există în jur de 650 de muşchi în corpul uman. De fapt, ei sunt prezenţi – ca în piesa celor de la The Police – în fiecare mişcare pe care o întreprindem. Iată câteva lucruri extraordinare pe care nu le ştiai despre muşchii tăi:

 1. Muşchii trag mai greu la cântar decât ţesutul adipos.

  Este motivul pentru care nou veniţii în lumea exerciţiilor fizice constată cu stupoare că, după primele săptămâni de sală, greutatea le-a crescut uşor.

 2. Muşchii sunt o afacere costisitoare pentru organism.

  Pentru menţinerea lor e nevoie de proteine şi de glucoză, iar dacă nu suntem atenţi când ne stabilim limita pentru controlul caloric, vom pierde din ei. Mai e nevoie şi de o bună hidratare, pentru a nu deveni rigizi în timpul antrenamentului.

 3. Cel mai mare muşchi din corpul uman se numeşte gluteus maximus.

  Se află în posterior, ajutându-ne să păstrăm poziţia verticală când stăm în picioare şi când mergem. Cel mai mic muşchi este Tensor tympani, situat în urechea internă.

 4. Peste 200 de muşchi colaborează pentru o treabă aparent simplă precum plimbarea.

  E motivul pentru care sarcina e atât de dificilă pentru un copil, ori pentru o persoană care a suferit un accident vascular cerebral.

 5. În fibrele musculare se află receptori care transmit în permanenţă creierului informaţii despre poziţia corpului.

  Această conştientizare, care poartă numele de propriocepţiune, este cea care ne împiedică să cădem la tot pasul.

 6. Vei auzi adesea că muşchiul uman cel mai puternic e limba.

  De fapt treaba e mai complicată de atât, pentru că nu există o singură măsură a acestei puteri. Dacă tot e să stabilim un câştigător, muşchii maxilarului sunt capabili de cea mai mare presiune.

 7. Muşchii se construiesc în somn.

  Sigur, când transpiri la sală lucrezi pentru creşterea masei musculare; dar abia când eşti acasă şi te relaxezi în propriul pat, ţesutul are parte de o alimentare mai bună cu sânge şi de hormonii potriviţi pentru a se dezvolta. Precizare: a nu se înţelege că poţi dezvolta muşchi doar stând în pat!

 8. Muşchii care se contractă generează căldură.

  De fapt, cam 85% din temperatura corpului uman e generată de contracţia parţială a muşchilor (ceea ce numim tonus muscular). Când ne e frig, tremurăm pentru că muşchii se contractă şi se relaxează în succesiune rapidă, încercând să genereze mai multă căldură.

 9. Muşchii se împart în 3 tipuri:

  cardiaci (responsabili pentru funcţionarea inimii), striaţi (ataşaţi de oase, pe care-i folosim de la mers şi până la datul din cap) şi netezi (responsabili de funcţionarea unor organe interne, precum stomacul şi intestinele).

 10. E nevoie de 17 muşchi pentru un zâmbet.

  În timp ce 43 de muşchi contribuie la o încruntare. Merită aşadar să fii pozitiv, pentru că e mai economic!

 11. Există câteva boli grave care afectează muşchii:

  distrofia musculară e o condiţie care provoacă slăbirea lor treptată, în timp ce miastenia e o boală autoimună în care organismul produce anticorpi anormali, care atacă ţesutul muscular.

Ai grijă de toţi muşchii tăi, asigură-le hrană sănătoasă şi mişcare în fiecare zi. Iar când o cer, nu amâna să le dai atenţia medicală pe care o merită.

De asemenea, apelează la Beesers atunci când ai nevoie de recuperare medicală. E simplu, e rapid şi tot ce trebuie să faci este să descarci aplicaţia din App Store sau Google Play şi să faci o programare, iar un specialist se va deplasa la tine acasă.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Steliana Maria Dolana, Medic Specialist Medicină de Familie – „Încearcă să fii o poveste frumoasă pentru cei care rămân în urma ta”
[Supereroii Beesers]: Steliana Maria Dolana, Medic Specialist Medicină de Familie – „Încearcă să fii o poveste frumoasă pentru cei care rămân în urma ta”
E o poveste frumoasă şi tristă cea a Stelianei Maria Dolana; aşa cum sunt, de altfel, poveştile care ajung cel mai lesne la sufletul nostru, care apreciază finalul fericit dacă e muncit. Dar oare a în...

[Supereroii Beesers]: Ștefan Madarasi, Asistent medical generalist – „Am încredere în dezvoltarea asistenţei medicale la domiciliu”
[Supereroii Beesers]: Ștefan Madarasi, Asistent medical generalist – „Am încredere în dezvoltarea asistenţei medicale la domiciliu”
M-a surprins profesia lui dublă, deşi nu-mi dau seama de ce; în fond, are sens ca o persoană care se ocupă cu alinarea spirituală să ofere şi alinare fizică. Supereroul Beesers pe care-l cunoaştem ast...

[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
[Supereroii Beesers]: Anișoara Mihai, Consultant de Alăptare acreditat internațional – E foarte emoţionant să simţi că faci bine, iar bebeluşii îţi dau o energie extraordinară
Comunicativă, răbdătoare, altruistă; aşa ar arăta rezultatul unui test de personalitate pentru Anişoara Mihai, consultant de alăptare acreditat internaţional.  "Zi de zi mă distrez cu bebeluşi; îi ...

Lasă un răspuns