15 lucruri pe care nu le ştiai despre corpul uman

15 lucruri pe care nu le ştiai despre corpul uman

Uită-te în jur: lumea e plină de minuni ştiinţifice. De la atomi şi până la nivel cosmic, sunt atâtea lucruri interesante de învăţat! Şi, dacă tot faci o listă, nu uita de corpul uman, care e capabil oricând să te surprindă. Nu eşti de acord? Gândeşte-te doar că pielea se regenerează foarte repede după ce te-ai tăiat cu hârtie la birou; că limba e suficient de complexă încât să surprindă gustul dincolo de primul atac al unui ketchup picant; şi că, spre deosebire de alte mamifere, ochiul uman poate deosebi blana portocalie a tigrului pe fundalul verde al pădurii. Nu ştiai? Multe alte mamifere nu sunt capabile de această performanţă! Citeşte mai departe pentru a afla 15 lucruri pe care nu le ştiai despre propriul tău corp:

  1. Ni se spune că avem 206 de oase

    Este adevărat… în varianta simplificată. De fapt la naştere avem în jur de 300 de oase, dar pe măsură ce creştem, acestea fuzionează şi numărul lor se reduce. Şi, ca să fie şi mai ciudat: cele mai multe sunt situate în mâini şi picioare.

  2. În fiecare secundă corpul tău produce 25 de milioane de celule.

    Asta înseamnă că în 20 de secunde ai produs un număr de celule egal cu populaţia Uniunii Europene.

  3. Capilarele sunt cele mai subţiri vase de sânge.

    Avantajul lor e că sunt multe, chiar foarte multe! Dacă s-ar măsura lungimea totală a vaselor de sânge din organism, s-ar ajunge undeva la 100 de mii de km: deci mai mult de 2 ori circumferinţa ecuatorului.

  4. Dinţii sunt tot oase, dar nu se pun la socoteală când se face numărătoarea generală.

    Cumva nu e de mirare: dinţii ba vin, ba se duc…

  5. Creierul e organul cel mai pretenţios.

    El ia partea leului din tot ce-i mai bun. Cu toate că are doar 2% din greutatea totală a corpului, consumă 20% din oxigen şi nutrienţi.

  6. Omul nu e nici cel mai mare, nici cel mai rapid, nici cel mai puternic mamifer, e priceput totuşi la ceva:

    la alergarea pe distanţe lungi. Picioarele lungi, postura verticală, dar şi capacitatea de a scăpa de căldura în exces prin transpiraţie au fost probabil cele care ne-au făcut să avem succes ca vânători.

  7. Apa constituie cam 60% din corpul uman.

    Dacă tot e aşa de multă apă, am crede că hidratarea nu e atât de importantă. E tocmai invers: o pierdere de apă de 12% aduce organismul în colaps.

  8. În decursul unei vieţi, glandele salivare produc lichid cât să umple două piscine.

    Simultan dezgustător şi fascinant!

  9. Ficatul e un supererou, pentru că se poate regenera complet.

    De aceea nu e o tragedie dacă, în cazul unui transplant, ficatul provine de la un donator viu.

  10. Revenind la tigrul din introducere: te-ai întrebat vreodată cum se face că, având blana aceea vărgată, mai poate să vâneze ceva?

    Ei bine, e pentru că prada lui are ochi bicromatici, care nu pot distinge atât de uşor între roşu şi verde. Bietul cerb are impresia că vede doar un petic de pădure, care brusc se transformă în tigru. Ochiul uman pe de altă parte e tricromatic, ceea ce înseamnă că are receptori pentru 3 culori de bază: roşu, albastru şi verde; e motivul pentru care pe noi nu ne-ar putea păcăli pisica aceea mare şi arogantă. Şi asta nu e tot: ochiul uman e atât de sensibil încât, în condiţiile potrivite, poate vedea lumina unei lumânări de la 3 km.

  11. Uită de amprente: ştii care e suprafaţa corpului cu adevărat unică?

    Limba! Poate că următorul Smartphone te va pune să scoţi limba pentru deblocare…

  12. Se pare că strănutul e un fel de buton de reset pentru nas:

    e felul în care scapă el de particulele inhalate care nu-i convin. Aşa că, la următorul hapciu, scoate şerveţelul şi resetează fără să te enervezi!

  13. Acidul din stomac e atât de puternic că ar putea dizolva chiar metalul.

    NU încerca totuşi să înghiţi linguriţe: celelalte ţesuturi ale stomacului nu ar reacţiona prea bine.

  14. Lucrurile importante vin în pachete mici:

    fără degetul mic ţi-ai pierde cam 50% din puterea mâinii.

  15. Iarăşi dezgustător, dar interesant:

    într-un singur an, de pe piele ni se desprind cam 1.5 kg de celule moarte. Aşa că e justificat dacă te uiţi cu suspiciune la praful din casă.

Acordă un pic de timp pentru a cunoaşte corpul uman, în semn de apreciere pentru toate lucrurile extraordinare pe care le face în fiecare zi. Ai grijă de el şi ascultă cu atenţie de nevoile lui.

Este adevărat că corpul uman se descurcă admirabil de bine şi singur, dar uneori are nevoie de ajutor. Descarcă aplicaţia Beesers din App store sau Google Play şi verifică lista noastră de servicii medicale la domiciliu. Menţine-ţi corpul sănătos şi el te va răsplăti!

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...

Lasă un răspuns