Cum să avem grijă de sănătatea noastră toamna?

De acum am înaintat bine de tot în toamnă, în sezonul de tranziţie dintre cald şi rece. Trebuie să avem grijă de sănătatea noastră pentru a evita răcelile; dar cum, când parcă tot nu putem nimeri îmbrăcămintea potrivită pentru ziua respectivă? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te protejezi în această perioadă:

 

Vitamina C

 

Vitamina C este responsabilă pentru întărirea sistemului imunitar: dacă, desigur, dispunem de ea în cantitatea potrivită. Din fericire fructele şi legumele de toamnă sunt bogate în Vitamina C. O regăsim în citrice (portocale, mandarine), dar acestea nu se compară cu cantitatea de vitamina C pe care o conţine un ardei roşu.

 

Mănâncă sănătos

 

În faţa schimbărilor sezoniere, este foarte important să ai grijă de ceea ce mănânci, pentru a nu şubrezi mecanismele de apărare ale organismului. O dietă echilibrată e întotdeauna un obiectiv pentru care merită să depui efort, dar cu atât mai mult acum, când începe sezonul răcelilor şi gripelor. Iaurturile şi brânzeturile te ajută în aprovizionarea cu vitamina D în zilele în care soarele e setat pe modul economic. Dar de ce să nu profiţi de această ocazie pentru a adopta o dietă mediteraneeană? Experţii în nutriţie atrag atenţia mereu asupra beneficiilor acestei diete, bogată în antioxidanţi, vitamine şi grăsimi sănătoase.

 

Începe-ţi ziua cu un mic dejun complet, care-ţi va oferi energia de care ai nevoie pentru a face faţă unei zile pline. Mesele uşoare au fost utile pentru că ne-au ajutat să facem faţă căldurii verii; acum însă organismul necesită un aport caloric mai mare.

 

Bea ceaiuri

 

Dacă tot vorbim de aportul caloric ridicat: mesele prea copioase au nefericitul efect de a îngreuna digestia, până în punctul în care te împiedică să faci mişcare sau să te odihneşti în mod corespunzător. O infuzie de plante este mereu binevenită pentru a accelera un pic digestia.

 

Ai grijă de starea de spirit

 

Odată cu venirea toamnei vine şi schimbarea orei. Zilele se scurtează, iar întunericul se instalează rapid în fiecare după-amiază. Cum să nu-ţi afecteze asta starea de spirit? Fă-ţi timp pentru tine, pentru lucrurile care-ţi plac. Nu te lansa încă în pregătirea pentru sfârşitul de an: ia-o uşor, pentru că oricum volumul de muncă după perioada concediilor e o provocare îndeajuns de mare.

 

Adaptează-ţi hainele la temperatură

 

Dacă poţi, pentru că vremea e atât de imprevizibilă încât îţi doreşti să ai la tine o sacoşă cu haine de schimb, ceea ce adesea nu se poate. Poartă mai degrabă haine uşoare şi un pic largi, evitând astfel transpiraţia şi o posibilă răceală.

 

Aeriseşte spaţiile

 

Umiditatea favorizează apariţia de mucegai în casă, care îţi poate provoca alergii. Din acest motiv, chiar dacă e frig, aeriseşte bine casa şi spaţiul în care lucrezi.

 

Hidratează-ţi pielea

 

Când temperatura scade brusc şi bate vântul, pielea ta se deshidratează repede. Poţi şti că s-a întâmplat asta dacă observi pe piele tăieturi sau zgârieturi: acestea nu sunt cauzate de un obiect fizic, ci de faptul că pielea se usucă şi se întinde. Pentru a le evita, foloseşte produse de îngrijire care conţin uleiuri şi unturi naturale.

 

Vaccinează-te

 

Covidul nu a dispărut peste vară, un risc pentru sănătate care e dublat toamna de gripă. Spală-te pe mâini, poartă mască, respectă distanţarea socială; şi în plus vaccinează-te, pentru că e cel mai bun pariu pe care îl poţi face pentru evitarea complicaţiilor cauzate de aceste virusuri.

 

Ai nevoie de un sfat medical de urgență? Contactează un medic BEESERS prin chat.

Ai nevoie de un consult medical? Medici cu peste 40 de specializări îți stau la dispoziție pentru un consult medical prin apel video.

Ai nevoie de asistență medicală acasă? Descarcă aplicația, selectează adresa și vezi specialiștii BEESERS disponibili în intervalul ales de tine.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...