Totul despre vitamina D. Ce rol are? Când luăm, cât luăm?

Totul despre vitamina D. Ce rol are? Când luăm, cât luăm?

E întuneric când ieşi din casă ori când te întorci de la serviciu, iar zilele ţi le petreci într-un birou cu lumină artificială. Fără să te mai întâlneşti cu cerul albastru de vară, pielea ta nu mai primeşte suficientă lumină solară cât să se declanşeze producţia de vitamina D. Cel puţin un sfert dintre adulţi au o deficienţă de vitamina D în sezonul rece. De aceea, în Marea Britanie de exemplu, oamenilor li s-a sugerat să ia suplimente începând din luna octombrie, iar în România recomandarea este ca acestea să fie luate în lunile calendaristice care conțin r: ianuarie, februarie, martie, aprilie, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie.

 

Ce rol are vitamina D?

Intervine în absorbţia calciului, este aşadar un nutrient esenţial pentru a avea oase puternice. Adulţii se plâng adesea de dureri de oase în perioada iernii, care pot fi prevenite prin aprovizionarea la timp și în concentrațiile potrivite cu vitamina D. Intervine de asemenea în capacitatea sistemului imunitar de a face faţă infecţiilor; ceea ce e oarecum ironic, având în vedere că iarna, când infecţiile virale sunt mai multe, ai mai puţine surse naturale de vitamina D.

 

Recent a ieşit la iveală că în fiecare celulă din corp există receptori de vitamina D, aşadar menţinerea unui nivel sănătos în organism ar putea fi mai importantă decât ne dăm seama. Studiile privind impactul vitaminei D sunt foarte multe în momentul de faţă: chiar se derulează o amplă cercetare privind legătura dintre deficienţa de vitamina D şi scleroza multiplă.

 

Care sunt sursele naturale de vitamina D?

Vitamina D se găseşte în peşte  (somon, cod, ton, sardine), în ficat, carne de vită, gălbenuș de ou, produse lactate şi în câteva surse vegetale (precum salata verde, portocalele, cerealele fortificate). Cu toate acestea, sursele naturale nu-ți oferă o cantitate de vitamine D suficientă. De aceea, o alimentație echilibrată trebuie completată de administrarea de suplimente cu vitamina D.

 

Câtă vitamina D trebuie să luăm?

Suplimentele par o soluţie ideală, deşi multă lume le ia fără să ştie ce rol are această vitamină în funcţionarea organismului. Există mereu riscul de a lua mai mult decât trebuie; or vitamina D nu dispare din organism odată ce mergi la baie, precum vitamina C. Pentru că intervine în absorbţia calciului, prea multă vitamina D ar putea să te facă să ai calciu şi unde nu trebuie: în rinichi de exemplu. Problema e că diversele instituţii de profil încă dezbat care ar trebui să fie cantitatea recomandată: Societatea de Endocrinologie din Statele Unite recomandă 1500-2000 IU de vitamina D în fiecare zi, în timp ce în Marea Britanie se recomandă 400 IU pentru a rămâne la nivelul din perioada verii.

Producţia de vitamina D scade odată cu vârsta, dar e de asemenea influenţată de factori de mediu. Dacă ieşi mai puţin din casă ori dacă porţi în exterior haine care acoperă cea mai mare parte a pielii, e vremea să te gândeşti la suplimentarea vitaminei D în organism. Niciodată să nu iei însă mai mult de 4000 IU înainte de a discuta cu un medic despre cantitatea de vitamina D care e recomandată în funcţie de starea ta de sănătate. Şi niciodată să nu administrezi suplimente unui copil fără să consulţi un medic, pentru că dozele permise sunt diferite de cele pentru adulţi.

 

Dozează-ți nivelul de vitamina D înainte de a cere recomandarea medicului. Prin Beesers, poți cere recoltare acasă, din secțiunea Vizită acasă. Ulterior, poți cere recomandarea medicului cu privire la doza necesară cu un singur click, din secțiunea Consult prin apel video.

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...