Tratamentul postoperator la domiciliu

E perfect normal să vă faceţi griji privind perioada postoperatorie, pentru că vindecarea nu se termină odată cu ieşirea din spital. După o operaţie este important felul în care continuaţi să vă îngrijiţi la domiciliu: felul în care vă ocupaţi de schimbarea pansamentelor, de odihna şi de menţinerea unei diete adecvate pentru a grăbi vindecarea şi pentru a preveni posibilele complicaţii.

 

Schimbarea pansamentelor

Pansamentele protejează rană chirurgicală de infecţii şi trebuie schimbate de un medic sau un asistent calificat. Există mai multe tipuri de pansamente, iar indicaţiile acestora şi timpul în care trebuie să rămână pe plagă depind de tipul de intervenţie chirurgicală sau de dimensiunea plăgii. Mâinile trebuie spălate bine cu apă şi săpun înainte de schimbarea pansamentului pentru a evita contaminarea şi riscul de infecţie a plăgii chirurgicale. În plus, este important să verificaţi întotdeauna dacă pansamentul este murdar, dacă rana are un miros urât sau eliberează puroi, deoarece acestea sunt semne de infecţie şi, în acest caz, trebuie să obţineţi imediat ajutor medical specializat.

De asemenea, dacă pansamentul nu este impermeabil, este important să nu-l udaţi în timpul băii, protejându-l de apă, deoarece aceasta poate provoca infecţie în rană dacă intră în contact.

 

Odihnă

In general, după operaţie, se recomandă odihnă pentru vindecarea corectă a ţesuturilor şi pentru a preveni ieşirea cusăturilor din rană şi deschiderea plăgii. Medicul va indica timpul cât pacientul trebuie să se odihnească, în funcţie de tipul de intervenţie chirurgicală efectuată. În intervenţiile chirurgicale mai puţin invazive, precum laparoscopia, timpul de recuperare este mai rapid şi medicul poate permite odihna alternând cu plimbări scurte şi uşoare prin casă pentru a ajuta circulaţia sângelui, reducând riscul de complicaţii precum tromboza. În plus, este important să respectaţi timpul de recuperare şi să nu faceţi efort, să ridicaţi greutăţi, să urcaţi pe scări, să conduceţi, să aveţi relaţii sexuale sau să faceţi mişcare până când veţi primi permisiunea medicului. Cu toate acestea, dacă trebuie să petreceţi mai mult de 3 zile în repaus la pat, ar trebui să efectuaţi exerciţii de respiraţie pentru a preveni infecţiile pulmonare.

 

În mod normal, la o lună după operaţie puteţi reveni la activităţi, cum ar fi munca, conducerea, sexul şi exerciţii uşoare, cum ar fi mersul pe jos. În cazul exerciţiilor mai intense, precum fotbalul, mersul pe bicicletă, înotul, ridicarea de greutăţi sau alte exerciţii de gimnastică, acestea pot fi reluate, în general, la 3 luni de la operaţie, aşa că medicul este cel care trebuie să evalueze şi să indice când să reveniţi la activitatile de zi cu zi.

 

Alimentaţia

Dieta in perioada postoperatorie este importantă pentru recuperare, aşa că trebuie sa urmaţi recomandarea medicală care poate varia in functie de tipul de intervenţie chirurgicală efectuată. În unele intervenţii chirurgicale, medicul poate recomanda o dietă specifică în timpul recuperării sau pe viaţă, aşa că în aceste cazuri este esenţial să consultaţi un medic nutriţionist. În general, după orice intervenţie chirurgicală, din cauza efectelor anesteziei, trebuie urmată o dietă lichidă cel puţin în primele 24 de ore, iar după această perioadă, o dietă moale, săracă în fibre pentru a facilita digestia. O opţiune bună este să mâncaţi un amestec de supă de legume sau un suc natural de fructe cu biscuiţi, de exemplu.

În primele săptămâni ale perioadei postoperatorii, ar trebui să optaţi pentru alimente care ajută la vindecare sau au proprietăţi antiinflamatorii pentru a facilita recuperarea, precum carnea slabă, broccoli şi fructele bogate în vitamina C, precum portocala, căpşunile, ananasul sau kiwi. După o procedură chirurgicală, unele alimente precum prăjelile, alimentele grase, alimentele condimentate, cârnaţii, conservele, dulciurile, cafeaua, băuturile răcoritoare sau băuturile alcoolice trebuie evitate, deoarece îngreunează circulaţia sângelui şi întârzie procesul de vindecare. O altă recomandare foarte importantă este să beţi multă apă după externarea din spital.

 

Faceţi baie cu grijă

Îmbăierea după operaţie trebuie făcută cu grijă, deoarece în unele cazuri pansamentul nu poate fi îndepărtat sau umezit, astfel încât să nu existe contaminare a plăgii chirurgicale. Spălatul la domiciliu trebuie făcut la duş, cu apă călduţă şi aşezat astfel încât să nu existe riscul de ameţeală şi cădere. În primele săptămâni, poate fi necesar ajutorul unui însoţitor sau îngrijitor, deoarece spălarea părului şi a zonei intime poate necesita efort şi poate provoca deschiderea firelor de sutură. După baie se recomandă folosirea unui prosop curat şi moale, pe lângă unul de uz exclusiv pentru zona în care a fost efectuată interventia, schimbând prosopul de fiecare dată când faceţi baie, pentru a reduce riscul de contaminare şi infecţie a plăgii. Este important să nu frecaţi zona tratată, ci să fie uscată doar puţin.

 

Ridicatul corect din pat

Modul corect de a vă ridica din pat ajută la prevenirea rănilor, a durerii şi la evitarea efortului excesiv care poate cauza ruperea suturii şi poate afecta vindecarea şi recuperarea postoperatorie. Pentru a vă ridica din pat, cereţi ajutor îngrijitorului, dacă este posibil; întoarceţi-vă foarte atent pe o parte şi folosiţi-vă braţele pentru a vă sprijini şi staţi pe pat timp de 5 minute înainte de a vă ridica şi de a merge. Luaţi în considerare faptul că pot apărea ameţeli, ceea ce este normal atunci când staţi întins pentru o perioadă lungă de timp.

 

Luaţi medicamente la orele indicate

După operaţie, este normal să luaţi unele medicamente, cum ar fi analgezicele sau antibioticele. Aceste medicamente trebuie luate întotdeauna la orele prevăzute de medic pentru a asigura eficacitatea lor. Medicamentele pentru durere prescrise de medic sunt de obicei antiinflamatoare precum ibuprofenul sau diclofenacul, analgezice precum paracetamolul sau dipirona. În funcţie de severitatea simptomelor, medicamentele mai puternice precum tramadolul, codeina sau morfina pot fi prescrise de medic în cazurile mai severe de durere. Controlul durerii este foarte important, deoarece reduce timpul de spitalizare, permite o mai bună mobilizare a organismului, ceea ce facilitează şi scade timpul de recuperare.  În plus, în unele cazuri, medicul poate prescrie antibiotice pentru a preveni infecţiile care pot afecta recuperarea. Antibioticele trebuie luate întotdeauna la orele indicate de medic şi însoţite de un pahar cu apă.

 

Când să cereţi ajutor?

Este important să consultaţi imediat medicul în cazul prezentării unor simptome precum:

  • durere care nu dispare cu medicamente;
  • febră peste 38ºC;
  • frisoane;
  • diaree;
  • disconfort;
  • dificultăţi de respiraţie;
  • durere severă sau roşeaţă la nivelul picioarelor;
  • greaţă şi vărsături care nu scad;
  • deschiderea suturilor plăgii;
  • pete de sânge sau puroi pe pansament.

De asemenea, aveţi grijă la simptome precum umflarea şi durerea severă în abdomen ori o senzaţie dureroasă sau de arsură atunci când urinaţi. În cazul apariţiei acestor simptome, trebuie să cereţi imediat ajutor medical de specialitate.

Suntem aici pentru tine

E important să știi că nu ești singur în misiunea ta de a te recupera o intervenție chirurgicală sau în a ajuta o persoană dragă să se recupereze:

  • medicii și asistenții medicali din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru consult, tratamente, monitorizare. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
  • nu găsești în aplicație un medic care este disponibil pentru consult la domiciliu? Poți intra oricând într-un consult prin apel video, în secțiunea Consult prin apel video din aplicație.

📲 Ai nevoie de suport? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...