Probleme de sănătate care se acutizează iarna

Ai idee despre cum afectează frigul ţesuturile expuse, de la cum te dor degetele fără mănuşi într-o zi geroasă. Dar ştii oare care e legătura dintre tensiunea arterială şi frig? Temperaturile scăzute provoacă agravarea unor patologii preexistente: unele sunt frecvente în rândul populaţiei, altele în schimb sunt mai rare, deci mai puţin cunoscute.

 

Hipertensiunea arterială

Când te afli într-un mediu rece, organismul recurge la vasoconstricţie pentru a menţine temperatura corpului; adică se îngustează vasele de sânge, ceea ce creşte tensiunea arterială. Acest fenomen este resimţit mai intens de persoanele în vârstă, fiind vizibil când schimbările de temperatură sunt bruşte. Din păcate unele tratamente pentru hipertensiune pot scădea toleranţa la frig, de aceea iarna e un anotimp dificil pentru cei cu hipertensiune arterială.

 

Patologia cardiacă

Expunerea la frig determină creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, forţând inima să depună un efort mai mare. Ar fi nevoie de un aport mai mare de oxigen prin vasele coronariene: un aport care nu poate fi susţinut dacă la nivelul acestor vase există o obstrucţie. Sunt studii care au corelat frigul cu episoade ischemice, aritmii şi insuficienţă cardiacă.

 

Diabet

Este mai probabil să apară infecţii în lunile mai reci, iar stresul care însoţeşte aceste infecţii creşte nevoia de antidiabetice. Apoi, efectul vasoconstrictor al frigului este resimţit mai dureros de pacienţii a căror circulaţie periferică a fost afectată de diabet. Pe de altă parte, leziunea nervoasă asociată cu hiperglicemia poate determina alterări ale senzaţiei de frig sau de căldură, astfel încât avertizarea de pericol să nu fie declanşată şi să nu se ia măsurile de precauţie corespunzătoare.

 

Acrocianoza

Simptomele acestei boli sunt colorarea albăstruie persistentă a mâinilor şi, mai rar, a picioarelor. Reacţia este cauzată de un răspuns exagerat de vasoconstricţie la temperaturi scăzute. Această condiţie nu are tratament, se recomandă doar creşterea protecţiei împotriva frigului.

 

Hipotiroidism

Hormonii tiroidieni sunt regulatorii tuturor funcţiilor metabolice ale organismului. Confruntat cu o situaţie de dezechilibru în reacţiile chimice celulare, sensibilitatea la frig creşte. Reacţia excesivă la temperaturi scăzute ar putea fi un simptom al hipotiroidismului, pe lângă altele precum oboseala, pielea uscată sau constipaţia.

 

Ischemia cronică a membrelor inferioare

Degradarea vaselor de sânge care alimentează membrele inferioare produce simptome precum durerea, încordarea sau slăbiciunea musculară la mers, simptome care sunt exacerbate de frig.

 

Reumatism

Originea bolii nu este frigul; pe de altă parte scăderea temperaturii este responsabilă de o agravare a durerii şi a rigidităţii articulare matinale.

 

Migrene

Frigul şi modificările presiunii atmosferice pot altera echilibrul tonusului vaselor de sânge, facilitând apariţia durerilor de cap. Durerile de cap vasculare pot fi tratate din diferite unghiuri: un medic neurolog poate diagnostica migrenele pe baza unui examen fizic şi neurologic, pentru a găsi cel mai bun tratament.

 

Otita medie

Este o inflamaţie a structurilor care alcătuiesc urechea medie, adesea cauzată de o infecţie bacteriană. Unele studii au corelat apariţia acestei inflamaţii cu expunerea repetată la temperaturi scăzute.

 

E atât de frig, că nici la medic nu-ţi mai vine să te duci? Nu-i nimic, vine el la tine! Descarcă aplicaţia Beesers din App Store sau Google Play şi contactează un specialist, pentru o consultaţie online sau o vizită la domiciliu.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...