Probleme de sănătate care se acutizează iarna

Ai idee despre cum afectează frigul ţesuturile expuse, de la cum te dor degetele fără mănuşi într-o zi geroasă. Dar ştii oare care e legătura dintre tensiunea arterială şi frig? Temperaturile scăzute provoacă agravarea unor patologii preexistente: unele sunt frecvente în rândul populaţiei, altele în schimb sunt mai rare, deci mai puţin cunoscute.

 

Hipertensiunea arterială

Când te afli într-un mediu rece, organismul recurge la vasoconstricţie pentru a menţine temperatura corpului; adică se îngustează vasele de sânge, ceea ce creşte tensiunea arterială. Acest fenomen este resimţit mai intens de persoanele în vârstă, fiind vizibil când schimbările de temperatură sunt bruşte. Din păcate unele tratamente pentru hipertensiune pot scădea toleranţa la frig, de aceea iarna e un anotimp dificil pentru cei cu hipertensiune arterială.

 

Patologia cardiacă

Expunerea la frig determină creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, forţând inima să depună un efort mai mare. Ar fi nevoie de un aport mai mare de oxigen prin vasele coronariene: un aport care nu poate fi susţinut dacă la nivelul acestor vase există o obstrucţie. Sunt studii care au corelat frigul cu episoade ischemice, aritmii şi insuficienţă cardiacă.

 

Diabet

Este mai probabil să apară infecţii în lunile mai reci, iar stresul care însoţeşte aceste infecţii creşte nevoia de antidiabetice. Apoi, efectul vasoconstrictor al frigului este resimţit mai dureros de pacienţii a căror circulaţie periferică a fost afectată de diabet. Pe de altă parte, leziunea nervoasă asociată cu hiperglicemia poate determina alterări ale senzaţiei de frig sau de căldură, astfel încât avertizarea de pericol să nu fie declanşată şi să nu se ia măsurile de precauţie corespunzătoare.

 

Acrocianoza

Simptomele acestei boli sunt colorarea albăstruie persistentă a mâinilor şi, mai rar, a picioarelor. Reacţia este cauzată de un răspuns exagerat de vasoconstricţie la temperaturi scăzute. Această condiţie nu are tratament, se recomandă doar creşterea protecţiei împotriva frigului.

 

Hipotiroidism

Hormonii tiroidieni sunt regulatorii tuturor funcţiilor metabolice ale organismului. Confruntat cu o situaţie de dezechilibru în reacţiile chimice celulare, sensibilitatea la frig creşte. Reacţia excesivă la temperaturi scăzute ar putea fi un simptom al hipotiroidismului, pe lângă altele precum oboseala, pielea uscată sau constipaţia.

 

Ischemia cronică a membrelor inferioare

Degradarea vaselor de sânge care alimentează membrele inferioare produce simptome precum durerea, încordarea sau slăbiciunea musculară la mers, simptome care sunt exacerbate de frig.

 

Reumatism

Originea bolii nu este frigul; pe de altă parte scăderea temperaturii este responsabilă de o agravare a durerii şi a rigidităţii articulare matinale.

 

Migrene

Frigul şi modificările presiunii atmosferice pot altera echilibrul tonusului vaselor de sânge, facilitând apariţia durerilor de cap. Durerile de cap vasculare pot fi tratate din diferite unghiuri: un medic neurolog poate diagnostica migrenele pe baza unui examen fizic şi neurologic, pentru a găsi cel mai bun tratament.

 

Otita medie

Este o inflamaţie a structurilor care alcătuiesc urechea medie, adesea cauzată de o infecţie bacteriană. Unele studii au corelat apariţia acestei inflamaţii cu expunerea repetată la temperaturi scăzute.

 

E atât de frig, că nici la medic nu-ţi mai vine să te duci? Nu-i nimic, vine el la tine! Descarcă aplicaţia Beesers din App Store sau Google Play şi contactează un specialist, pentru o consultaţie online sau o vizită la domiciliu.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...