Problemele cardiace

Problemele cardiace: factori de risc pe care îi putem controla

Nu alegi în ce familie te naşti. Ai auzit deja asta de la medicul căruia i-ai povestit despre problemele cardiace din familia ta. Există însă factori pe care îi poţi controla:

Conform Centrului american pentru combaterea bolilor infecţioase (CDC), o jumătate din populaţie prezintă cel puţin unul din cei trei factori de risc de top: tensiunea ridicată, colesterolul crescut şi fumatul. Da, vei spune, pentru că americanul e mâncător de fast food, care ştiut este că aduce în timp tot felul de probleme de sănătate; noi în schimb avem mâncarea noastră tradiţională, fără riscuri. Eşti sigur? Voi spune doar 3 cuvinte: slănină; sarmale; mici. Plus un al 4-lea ingredient: lipsa de mişcare. Acestea fac – după cum scrie un prieten de pe Facebook – ca arterele să devină groase precum ţevile din subsolul Bucureştiului. Riscurile te vizează şi pe tine, aruncă aşadar un ochi peste ele ca să vezi unde ai putea să faci schimbări.

Tensiunea ridicată:

Dacă rămâne necontrolată, va afecta inima şi alte organe, precum rinichii şi creierul. Tensiunea ridicată e un killer silenţios, pentru că nu are simptome alarmante. Problema se poate ţine sub control medicamentos, dar medicul îţi va recomanda şi schimbarea regimului alimentar (de exemplu reducerea consumului de sare) pentru a reduce problemele cardiace.

Colesterolul

Este produs de ficat, dar îl introducem în corp şi prin ceea ce mâncăm. Dacă nivelul e crescut, atunci colesterolul – care e o chestie grasă, ca ceara – se va depune în artere şi le va îngroşa; inclusiv în zona inimii. La fel, pentru un colesterol ridicat nu sunt simptome, dar poţi verifica nivelul prin analize medicale la domiciliu.

Diabetul

Corpul are nevoie de glucoză. Creierul cel puţin e dependent de glucoză, dar o folosesc şi muşchii. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută în descompunerea zahărului şi transformarea lui în energie. Când ai diabet, fie nu produci destulă insulină, fie corpul nu o foloseşte cum trebuie ori amândouă, iar nivelul glicemiei în sânge devine ridicat. Dar studiile au luminat şi o altă corelaţie: riscul unor probleme cardiace este mult mai mare la adulţii cu diabet.

Obezitatea

Aici nu vorbim de shaming, nu vorbim de faptul că te accepţi aşa cum eşti şi nu cedezi convenţiilor de pe reţelele de socializare. O să găseşti oameni care vor spune că există cazuri de obezitate fără probleme medicale. O fi adevărat, dar irelevant statistic. Din păcate obezitatea ajunge să le cuprindă pe toate: tensiune ridicată, colesterol mărit, diabet şi, în fine, risc crescut de probleme cardiace.

Ai dureri în piept, palpitaţii, ameţeli inexplicabile? Nu uita că prin Beesers ai posibilitatea de a face un ECG la domiciliu. Procedura durează între 5-10 minute, iar rezultatul îl vei avea instant.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...