Recuperarea după un accident vascular cerebral

Dacă aţi avut un accident vascular cerebral, aveţi un risc ridicat de a avea un altul. De aceea, este important să se trateze cauzele care stau la baza accidentului vascular cerebral, cum ar fi bolile de inimă, hipertensiunea arterială, fibrilaţia atrială (bătăi rapide, neregulate ale inimii), colesterolul ridicat şi diabetul. Medicul vă poate administra medicamente sau vă poate spune să vă schimbaţi dieta, să faceţi exerciţii fizice sau să adoptaţi alte obiceiuri de viaţă sănătoase, iar în unele cazuri chirurgia poate fi o opţiune.

Reabilitarea după un accident vascular cerebral începe în spital, de obicei la o zi sau două după eveniment. Reabilitarea ajută la uşurarea tranziţiei de la spital la domiciliu şi poate ajuta la prevenirea unui alt accident vascular cerebral.

 

Cât durează recuperarea după un accident vascula cerebral?

Timpul de recuperare după un accident vascular cerebral variază de la persoană la persoană: poate dura săptămâni, luni sau chiar ani. Unele persoane se recuperează complet, altele au dizabilităţi pe termen lung sau pentru tot restul vieţii.

 

La ce să ne aşteptăm după un accident vascular cerebral?

Dacă aţi avut un accident vascular cerebral, puteţi face la domiciliu o mulţime de progrese către recâştigarea independenţei. Cu toate acestea, unele probleme pot persista:

  • paralizie (incapacitatea de a mişca unele părţi ale corpului);
  • slăbiciune pe una sau ambele părţi ale corpului;
  • dificultăţi de raţionament, conştientizare, atenţie, învăţare, judecată şi memorie;
  • probleme în a înţelege ceea ce auziţi sau vorbiţi;
  • dificultăţi de control sau exprimare a emoţiilor;
  • amorţeală sau senzaţii ciudate;
  • durere la nivelul mâinilor şi picioarelor care se agravează odată cu mişcarea şi schimbările de temperatură;
  • dificultăţi la mestecat şi la înghiţire;
  • probleme de control al vezicii urinare şi intestinului;
  • depresie.

 

Ce presupune recuperarea după un accident vascular cerebral?

Există multe abordări pentru a ajuta oamenii să se recupereze după un accident vascular cerebral. Dar, în general, reabilitarea se bazează pe realizarea unor activităţi specifice concentrate şi repetitive, adică practicarea aceluiaşi lucru din nou şi din nou. Planul dumneavoastră de recuperare va depinde de partea corpului sau de tipul de abilitate afectată de accident vascular cerebral.

 

În procesul de recuperare post AVC pot interveni specialiști în logopedie, fizioterapeuți și terapeuți ocupaţionali. Terapia logopedică ajută persoanele care au dificultăţi de a vorbi sau de a înţelege ceea ce aud. Terapia fizică foloseşte exerciţii pentru a ajuta la reînvăţarea abilităţilor de mişcare şi coordonare pe care este posibil să le fi pierdut din cauza accidentului vascular cerebral.

 

Activităţile fizice pot include:
  • exerciţii motorii, care ajută la îmbunătăţirea forţei musculare şi a coordonării generale a corpului.
  • instruire de mobilitate: poate că aţi putea învăţa să folosiţi mijloace de mobilitate, cum ar fi un premergător, bastoane, un scaun rulant sau o orteză. Orteza pentru gleznă vă poate stabiliza şi întări glezna pentru a vă ajuta să vă susţineţi greutatea corporală pe măsură ce reînvăţaţi cum să mergeţi.
  • terapia indusă de restricţie: un membru neafectat este reţinut în timp ce exersaţi mişcarea cu membrul afectat pentru a ajuta la îmbunătăţirea funcţiei acestuia.
  • gama de terapie cu mişcare: anumite exerciţii şi tratamente pot ameliora tensiunea musculară (spasticitatea) şi vă pot ajuta să vă recăpătaţi gama de mişcare.

Există de asemenea activităţi fizice asistate de tehnologie care sunt folosite uneori în procesul de recuperare, dar acestea includ echipamente specializate, pentru care e nevoie să vizitaţi cabinetul unui fizioterapeut.

 

Activităţile cognitive şi emoţionale pot include:
  • terapie pentru tulburări cognitive: terapia ocupaţională şi terapia logopedică pot ajuta la îmbunătăţirea/recuperarea abilităţilor cognitive, cum ar fi memoria, procesarea, rezolvarea problemelor, abilităţile sociale, judecata şi conştientizarea siguranţei.
  • terapie pentru tulburările de comunicare: terapia logopedică vă poate ajuta să recâştigaţi abilităţile pierdute în vorbire, ascultare, scris şi înţelegere.
  • evaluare şi tratament psihologic: adaptarea emoţională ar putea fi testată şi puteţi obţine consiliere.
  • medicație: medicul dumneavoastră vă poate recomanda un antidepresiv sau un medicament care afectează vigilenţa, agitaţia sau mişcarea.

 

Terapia şi medicamentele pot ajuta la ameliorarea depresiei sau a altor afecţiuni de sănătate mintală după accidentul vascular cerebral. Sprijinul din partea familiei şi a prietenilor poate ajuta, de asemenea, la atenuarea fricii şi a anxietăţii după un accident vascular cerebral. Spuneţi-le celor dragi cum vă simtiţi si ce pot face pentru a vă ajuta.

 

Când poate un pacient cu AVC să înceapă recuperarea?

Recuperarea ar trebui să înceapă de îndată ce pacientul cu AVC este stabil, uneori în 24 până la 48 de ore după accidentul vascular cerebral. Această primă etapă de reabilitare poate avea loc în cadrul unui spital, dar cu toate acestea, mult depinde de circumstanţele fiecărui pacient în parte.

Recent, în cel mai mare studiu de recuperare post-AVC din Statele Unite, cercetătorii au comparat două tehnici comune pentru a ajuta pacienţii cu AVC să-şi îmbunătăţească mersul. Ambele metode – antrenamentul pe o bandă de alergare susţinută de greutatea corporală sau lucrul la exerciţii de echilibru şi forţă acasă cu un fizioterapeut – au dus la îmbunătăţiri în capacitatea unei persoane de a merge, în decurs de un an. Cercetătorii au descoperit că îmbunătăţirile funcţionale pot fi observate până într-un an după accidentul vascular cerebral, ceea ce contravine înţelepciunii convenţionale potrivit căreia cea mai mare parte a recuperării este completă în decurs de 6 luni. Studiul a arătat că 52% dintre participanţi au prezentat o îmbunătăţire semnificativă a mersului, a funcţionării zilnice şi a calităţii vieţii, indiferent de cât de gravă este afectarea lor sau dacă şi-au început antrenamentul în decurs de 2 sau 6 luni de la accidentul vascular cerebral.

 

Ce presupune recuperarea la domiciliu?

Recuperarea post-AVC la domiciliu permite pacienţilor o mare flexibilitate de a-şi adapta programul de reabilitare şi de a urma programele individuale. Supravieţuitorii accidentului vascular cerebral pot participa la un nivel intensiv de terapie timp de câteva ore pe săptămână sau pot urma un regim mai puţin solicitant. În general, aceste aranjamente sunt cele mai potrivite pentru persoanele care necesită tratament de la un singur tip de terapeut de reabilitare.

Cel mai mare dezavantaj al programelor de reabilitare la domiciliu este lipsa echipamentelor specializate. Cu toate acestea, recuperarea post-AVC la domiciliu oferă oamenilor avantajul de a exersa abilităţi şi de a dezvolta strategii compensatorii în contextul mediului lor de acasă.

 

Suntem aici pentru tine

E important să știi că nu ești singur în misiunea ta de a te recupera după un accident vascular cerebral sau în a ajuta o persoană dragă să se recupereze:

  • fizio-kinetoterapeuții din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru ședințele de recuperare medicală. Îi poți chema acasă oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • medicii specialiști în recuperare medicală, neurologie, cardiologie, psihiatrie sunt la un click distanță pentru recomandări medicale și scheme de tratament în secțiunea Consult prin apel video din aplicație.

📲 Ai nevoie de suport? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...