10 lucruri pe care nu le ştiai despre masaj

10 lucruri pe care nu le ştiai despre masaj

Avem tot mai puţină stare, tot mai puţină răbdare. În esenţă, având în vedere gradul de agitaţie în care ne aflăm zi de zi, ne purtăm, la nivel colectiv, ca un picior într-un pantof care-i dă furnicături. Şi aici intervine masajul, cu tehnicile sale vechi şi încercate, care ne poate ajuta în relaxare, în menţinerea unui stil de viaţă sănătos, în eliberarea de stresul vieţii de zi cu zi. Iată câteva lucruri pe care nu le ştiai despre terapia prin masaj:

  1. Sunt şanse mari ca masajul să fie printre tehnicile medicale cele mai vechi. De fapt, s-au găsit picturi egiptene de mii de ani care înfăţişează scene de masaj. Amintim în acest sens imaginile din mormântul lui Akmantor, care datează de acum 4400 de ani.
  2. Simţul tactil este cel dintâi care se dezvoltă şi cel din urmă care se estompează. În corpul uman există în jur de 5 milioane de receptori tactili, dintre care 3 mii doar în vârful unui deget. Atingerea stimulează eliberarea de endorfine, care acţionează ca analgezic natural în organism, un efect care face ca o oră de masaj să fie atât de eficientă în reducerea stresului.
  3. O treime dintre adulţii din Statele Unite au apelat cel puţin odată la masaj în ultimii 5 ani. Dintre aceştia, 31% l-au solicitat pentru tratamentul unor afecţiuni cronice sau pentru recuperare.
  4. Cercetările au arătat că masajul creşte imunitatea şi reduce tensiunea arterială.
  5. Un studiu realizat de Asociaţia Americană de Terapie prin Masaj a ajuns la concluzia că, în cazul pacienţilor care suferă de migrene, masajul scade ocurenţa durerilor de cap şi a tulburărilor de somn.
  6. Credeţi că orice masaj e la fel? Greşit! Se cunosc vreo 200 de tipuri de masaj, dintre care astăzi se practică în jur de 75, iar unele sunt chiar ciudate. De exemplu în Indonezia şi Filipine se practică masajul cu şerpi, care e exact cum vă imaginaţi: reptilele sunt plasate pe corpul pacientului, iar mişcările lor constituie masajul. Apoi mai e masajul numit Lomi Lomi, originar din Hawaii, ale cărei tehnici imită mişcarea valurilor. Şi în final amintim masajul cu cactuşi, pe care, ce să spunem: nu am prea vrea să-l testăm!
  7. În Coreea de Sud, până în 2004 au existat doar maseuri nevăzători, ca parte a legislaţiei pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi. Proteste serioase au avut loc când legea a fost schimbată, iar chestiunea nu a fost complet tranşată nici până în ziua de azi.
  8. Sună ciudat, dar se pare că e adevărat: atenţie la consumul de alcool înainte de a solicita o şedinţă de masaj. Dacă eşti doar într-o stare uşoară de ebrietate la începutul şedinţei, e posibil să fii beat de-a binelea la finalul ei.
  9. Masajul poate fi realizat pe un pat, o masă, o bancă sau un scaun, cu sau fără loţiune. Este de fapt un gen foarte adaptabil de terapie, acesta fiind motivul pentru care e tot mai solicitat de companiile care doresc să-şi ajute angajaţii în reducerea stresului.
  10. Se lucrează deja la roboţi pentru masaj. Nu, nu vorbim de scaune care pretind că masează prin vibraţii, ci de Emma, un robot din Singapore, care măsoară tensiunea muşchilor şi decide ce presiune să aplice. Dar va înlocui oare Emma un maseur uman? Cel mai probabil nu, e mai realist ca omul şi robotul să lucreze împreună în beneficiul clientului.

Emma deocamdată mulţumeşte frumos pentru interes, dar rămâne în Singapore. În Beesers vei găsi însă specialişti în masaj, fie că doreşti recuperare ori pur şi simplu relaxare.

Aşa că, descarcă aplicaţia Beesers din App Store sau Google Play şi programează-ţi o şedinţă de masaj chiar la tine acasă.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...

Lasă un răspuns