5 semne că ai nevoie de fizioterapie

5 semne că ai nevoie de fizioterapie

Fizioterapia nu e doar pentru sportivii de elită, care vor să-şi extindă cariera cu 2-3 ani. Nu e nici măcar rezervată strict celor care au suferit o intervenţie chirurgicală. Despre beneficiile pe care ţi le poate aduce putem vorbi zi de vară până-n seară, dar pe scurt: te va ajuta să te mişti cu mai multă uşurinţă. Iată 5 semne care ar putea să te îndrepte către un fizioterapeut:

1. Pierderea echilibrului

Echilibrul e influenţat de structurile minuscule din urechea internă: orice disfuncţie a acestora te va lăsa cu o senzaţie de vertij, ameţeli şi un echilibru mai precar, ceea ce-ţi va îngreuna multe activităţi. După evaluarea stării tale de sănătate un fizioterapeut îţi poate recomanda exerciţii pentru cap, gât şi ochi care să-ţi reantreneze practic sistemul nervos central, astfel încât să compenseze dereglările din urechea internă.

2. Dureri de spate

E normal să te doară spatele dacă-ţi ţii fundul pe scaunul de la birou toată ziua. Şi unde altundeva să-l ţii? Pentru mulţi dintre noi, programul de lucru nu permite nici pe departe pauzele şi mişcarea din fiecare oră pe care corpul le cere, iar companiile rar investesc în scaune de birou personalizate, mai prietenoase cu corpul angajaţilor. Statul în aceeaşi poziţie produce încordarea muşchilor, ceea ce înseamnă dureri de spate şi de cap. Şedinţele de fizioterapie te vor ajuta în ameliorarea acestor simptome; de asemenea, un fizioterapeut te poate ajuta cu sfaturi privind modul corect de a-ţi regla scaunul de birou, astfel încât stresul asupra muşchilor şi articulaţiilor să fie cât mai redus.

3. Durere cronică

Dacă ai vreo leziune sau ai suferit o intervenţie chirurgicală, te aştepţi să te doară un timp, cu durerea scăzând pe măsură ce ţesuturile se vindecă. Dacă de exemplu ai avut o entorsă, te gândeşti că vei şchiopăta câteva săptămâni, dar acest lucru va înceta odată ce ligamentele revin la normal. Exceptând cazurile în care nu revin: când durerea nu scade, ci rămâne undeva în fundal, cât să te enerveze. Fizioterapia va acţiona cu exerciţii personalizate pentru ca tu să revii la forma optimă de funcţionare.

4. Dificultate în mişcări

Ok, dacă începem acum să-ţi vorbim de flexibilitate, pariu că te vei gândi la prostii. Pentru care consideră că ai primit o bulină neagră! Totuşi atunci când mişcările tale nu mai sunt la fel de fluide, când nu mai eşti la fel de flexibil (de exemplu nu-ţi poţi atinge degetele de la picioare), e vremea să consulţi un fizioterapeut.

5. Incontinenţă urinară

Este o afecţiune destul de comună, întâlnită cam la 10% din populaţie. Este mai frecventă la femei decât la bărbaţi şi ocurenţa creşte odată cu vârsta, asta nu înseamnă însă că nu poţi face nimic în privinţa ei. Cel mai bine e să consulţi un fizioterapeut care să-ţi recomande exerciţii pentru planşeul pelvian, ca să recapeţi controlul asupra vezicii urinare.

Chiar dacă nu poţi participa la tratament într-un centru dedicat, nu trebuie să renunţi la beneficiile fizioterapiei. Şedinţele de exerciţii la domiciliu vor fi la fel de eficiente şi mult mai puţin stresante. Descarcă aplicaţia Beesers din App Store sau Google Play şi programează o şedinţă cu un fizioterapeut chiar la tine acasă.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

Pneumonia la copii
Pneumonia la copii
Pneumonia o asociem cel mai adesea cu persoanele în vârstă; în realitate însă, e boala infecţioasă care provoacă cele mai multe decese la copii. În fiecare an, peste 800 de mii de copii sub vârsta de ...

[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
[Supereroii Beesers]: Ioan Colin Teleianu – Medic specialist Medicină de Familie, Competență Homeopatie – „Contează foarte mult să înţelegem ce se întâmplă cu noi atunci când ne îmbolnăvim”
Cu cele mai bune intenţii, dificultăţile în comunicare se ţin scai de relaţia dintre medic şi pacient. Adesea problema nu o reprezintă caracterul insuficient al explicaţiilor, ci limbajul în care aces...

[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
[Supereroii Beesers]: Alina Bordea, medic specialist infertilitate – „Am reuşit să obţinem o sarcină acolo unde alţi medici nu au reuşit”
Într-o bună zi, poate-şi va face timp pentru mai multe excursii: va vizita ţări îndepărtate, va schia, poate ne va face invidioşi cu fotografiile din călătoriile ei. Ziua aceea însă nu e prea aproape:...