Care e diferenţa dintre kinetoterapie şi fizioterapie?

Care e diferenţa dintre kinetoterapie şi fizioterapie?

Poveştile nu ne spun ce se întâmplă de fapt cu Făt-frumos după ce-şi încheie aventurile. Aflăm că se însoară, moşteneşte proprietatea tatălui sau a socrului şi domneşte bine mersi; nu ştim însă că anii de hoinăreală, de luptă grea cu zmeii l-au lăsat cu dureri de spate şi de articulaţii. Nu-l invidiem: din cât ne aducem aminte, la curţile împăraţilor din basme se găseau prezicători, pictori, ceasornicari… dar niciun fizioterapeut.

Şi totuşi, fizioterapia e de o vârstă cu poveştile: cu sute de ani în urmă, oamenii mergeau la băi pentru a-şi uşura suferinţele din muşchi şi articulaţii. Îmbătrânirea, munca fizică îndelungată, bolile cronice pot afecta mobilitatea, fiind nevoie de ajutor profesionist pentru a o restabili. Dar întâi de toate, haideţi să facem lumină în termeni.

Diferenţa dintre fizioterapie şi kinetoterapie e ca aceea dintre un fruct în general şi un măr în particular. Fizioterapia e o categorie cuprinzătoare de metode: electroterapia şi hidroterapia, balneoterapia şi kinetoterapia, masajul, metodele McKenzie, Feldenkrais şi Schroth, toate acestea intră în vastul domeniu al fizioterapiei. Domeniul a fost privit mult timp cu superioritate de medicina modernă; totuşi în ultimii ani prestigiul i-a fost reabilitat, fizioterapia fiind recomandată în recuperarea post-operatorie şi în tratarea unor condiţii cronice. Ba chiar a căpătat valenţe noi în anul de pandemie care a trecut: fizioterapia este cerută în recuperarea după infecţia cu Covid19, care poate provoca sechele cu grade diferite de severitate. Astăzi, Confederaţia Mondială pentru Fizioterapie numără în jur de 650 de mii de membri.

Fizioterapia face parte din tratamentul medical, dar nu îl înlocuieşte complet. Metoda de care avem nevoie trebuie să fie stabilită de medic (reumatolog, ortoped) şi nu de noi înşine, cu informaţii de pe internet. Avem însă libertatea de a alege specialistul, ba în unele cazuri chiar condiţiile în care vrem să se desfăşoare tratamentul. Îndeosebi masajul şi kinetoterapia, care nu necesită echipamente complicate, se pot face la domiciliu fără a pierde din eficienţă.

Dacă pe vremea lui Făt-frumos nu exista fizioterapie este de înţeles. Însă astăzi nu doar că există o mulţime de servicii medicale moderne, dar beneficiezi şi de metode de programare moderne. Atât de modern că nici nu trebuie să ieşi din casă.

Descarcă aplicaţia Beesers din App Store sau Google Play , crează-ţi un cont şi poţi avea parte de recuperare medicală chiar în confortul casei tale.

Articol scris de Sorin Tata
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
[Supereroii Beesers]: Marius Duță, Asistent medical principal – „Pacienții sunt mai mulțumiți să primească servicii medicale de bază acasă decât la spital”
Doar în filme este perfect drept drumul unui supererou. Doar pe ecran el ştie ce are de făcut încă de la început, iar fiecare pas nu face decât să-i împlinească destinul. Marius Duță avea 34 de ani câ...

[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
[Supereroii Beesers]: Irina Pintilie, Medic Specialist Cardiolog – „Cred că trebuie să existe chimie între medic și pacient”
Suntem nişte ciudaţi. Da, aţi citit bine. De ce? Păi cântăm întruna despre cum ne doare inima, dar una din cele mai frecvente preconcepţii pe care le aude medicul cardiolog e aceea că inima nu doare. ...

[Supereroii Beesers]: Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
[Supereroii Beesers]:  Cătălin Mitrulescu, Medic Primar Ortopedie si Traumatologie – „Supraspecializările ar îmbunătăţi sistemul românesc de sănătate”
S-a specializat în chirurgia mâinii, dar crezul său este acela că medicul trebuie să încerce toate celelalte posibilităţi înainte de a ajunge la tratamentul chirurgical. Simplitatea contează foarte mu...

Lasă un răspuns