[Supereroii Beesers]: Loredana Nicoleta Stoica, Medic Specialist Boli Infecțioase – „Sunt foarte multe patologii în care pacientul nu trebuie neapărat să aibă contact faţă în faţă cu medicul”

Prea des ne rezumăm la a defini pe cineva în funcţie de lucrurile care-i plac, când, în fond, o persoană poate fi caracterizată la fel de bine de lucrurile cu care nu se împacă. E chiar mai bine, pentru că, atunci când vine vorba despre lucruri negative, tindem să scoatem la iveală aspectele care ne definesc cu adevărat. Aşadar, haideţi să încercăm!

 

Loredana Nicoleta Stoica este medic specialist în boli infecţioase. Nu-i plac trezirile matinale, aşa că a avut grijă să le reducă la minim; nu-i place birocraţia din profesia ei, dar ştiut este că dorinţa de a scăpa de birocraţie nu face decât să genereze şi mai multă birocraţie; şi nu-i place tendinţa noastră de a lua antibiotice la orice durere, la orice febră. Ce ziceţi, v-aţi făcut vinovați măcar odată?

 

Cea mai mare provocare profesională a fost să plece din spital şi să lucreze într-un cabinet privat.

„Mulţi medici au plecat în alte ţări, în spitale personalul medical e foarte puţin. În gărzi era haos: ambulanţe, pacienţi cu zecile pe scaune, oameni cărora li se făcea rău așteptând. Nu ştiu cum am făcut faţă. În privat, patologia e total diferită, am întâlnit afecţiuni pe care în spital nu le-am văzut niciodată. Veneam acasă şi deschideam tratatele şi cărţile, să citesc despre boala respectivă mai mult. Chiar dacă am susţinut un examen şi a trebuit să învăţăm despre toate, până nu ai pacientul în faţă nu înţelegi boala, pentru că nimic nu e ca la carte”, ne spune Loredana Nicoleta Stoica.

 

S-a adaptat mereu cu uşurinţă la oameni noi, la locuri noi. Iubeşte să fie printre oameni, să le asculte cu răbdare problemele. Probabil şi de asta are meseria de acum… ori din cauza modelului în viaţă, venit la momentul oportun:

„Medicul de familie din copilărie a fost exemplul meu: de fiecare dată când mă îmbolnăveam, venea la domiciliu să mă trateze şi mă făceam bine! Mi-am spus că aşa vreau să ajung şi eu, pentru că îmi plăcea ce făcea, faptul că ajută oamenii”, mărturisește Loredana Nicoleta Stoica.

 

Totuşi, chiar dacă e în elementul ei printre oameni, a descoperit repede utilitatea consultaţiilor online. Întreţine chiar speranţa ca acestea să convingă cât mai mulţi oameni să nu ia medicamente după ureche, ci să discute cu un medic, chiar și la distanță:

Telemedicina e ok, pentru că şi pe partea de boli infecţioase sunt foarte multe patologii în care pacientul nu trebuie neapărat să aibă contact faţă în faţă cu medicul. Cum sunt hepatitele virale de exemplu, în care pacientul trebuie să urmărească evoluţia bolii prin analize regulate. E mai greu să tratăm prin telemedicină o faringoamigdalită, pentru că acolo trebuie totuşi să palpezi nişte ganglioni, sau o pneumonie. Dar pentru un sfat medical mi se pare foarte potrivită telemedicina. Mulţi poate nici nu ajung fizic la doctor: le dă vecina un antibiotic pe care-l avea prin sertar, dar şi farmaciştii greșesc dând antibiotice fără reţetă, chiar dacă acest lucru nu e permis”, ne spune Loredana Nicoleta Stoica.

 

E greu să convingi pe cineva că antibioticele luate la orice pas nu fac viaţa mai uşoară, că eficienţa lor va fi redusă atunci când am avea cu adevărat nevoie. Suntem mereu în căutare de scurtături, mereu în dibuirea căilor facile; cine se mai gândeşte la ce va fi peste un an sau doi, când crede că antibioticele îi pot reduce durata răcelii cu o zi?

La orice febră, pacientul crede că rezolvă problema cu antibiotice. Oamenii merg la medicul de familie şi cer direct antibiotice! Ba le şi spun ce antibiotic să le dea. Cu abuzul de antibiotice care s-a făcut în pandemie, probabil că vor fi unele la care bacteriile îşi vor pierde sensibilitatea”, continuă Loredana Nicoleta Stoica.

 

Şi-ar dori ca pe partea de boli infecţioase să existe mult mai mulţi specialişti, pentru că este un domeniu de care a fost mare nevoie în ultimii 2-3 ani. Dar ce i-ar plăcea şi mai mult ar fi ca medicii să apeleze mai des la munca în echipă:

„Mie-mi place mult ideea aceasta, care cumva ne-a fost insuflată şi în rezidenţiat de medicii cu care am lucrat la Institutul Matei Balş: să muncim în echipă. Să trimitem pacientul mai departe dacă nu stăpânim un subiect sau dacă nu avem suficiente informaţii despre o anumită patologie. Înţeleg că odată ce un pacient e în cabinet, medicul încearcă să rezolve tot ce poate, pentru că ştiţi cum e omul: dacă a venit la un medic, nu ar mai vrea să umble şi pe la alţii. Până la urmă noi trebuie să lucrăm în beneficiul pacientului, nu să ţinem de orgolii”: Loredana Nicoleta Stoica.

 

 

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...