[Supereroii Beesers]: Vlad Ilie, Medic specialist medicina sportivă – „Cafeina trebuie consumată cu măsură”

Lucrează pentru Federaţia Naţională de Rugby, cu care a participat la peste 15 turnee internaţionale. Practică la rândul său o serie de sporturi, de la baschet la snowboard. Cu Vlad Ilie, specialist în medicină sportivă, am explorat câteva aspecte legate de importanţa suplimentelor şi a alimentaţiei adecvate în atingerea obiectivelor atunci când facem sport.

 

A adunat experienţă în munca cu sportivi juniori şi seniori deopotrivă şi a ajuns la o concluzie interesantă: cu juniorii e mult mai uşor. Aceştia sunt deschişi să înveţe şi să se adapteze pentru a atinge performanţele dorite, în timp ce seniorii au obiceiuri bine înrădăcinate, care necesită ajustări.

 

„Dacă ar fi să fac o comparaţie, aş spune că provocările sunt mai mari la seniori, pentru că au deja nişte deprinderi formate. Din punctul meu de vedere, cu juniorii este mult mai simplu de lucrat, pentru că sunt mai ascultători în ceea ce priveşte informaţiile şi cerinţele pe care le am de la ei”, Vlad Ilie.

 

Nutriţia şi suplimentarea

Nutriţia sportivă nu se limitează doar la alimentaţia de bază. Suplimentele joacă un rol important în asigurarea necesarului de nutrienţi, mai ales în cazul sportivilor de performanţă.

 

„Cu fiecare grup cu care lucrez abordăm partea de nutriţie. Le prezint cam tot ceea ce înseamnă suplimentarea pe care o ofer eu, la ce sunt bune proteinele, care sunt suplimentele pentru susţinerea efortului şi în ce cantitate e potrivit să fie luate”, Vlad Ilie.

 

Mereu ni se spune că toate necesităţile organismului le putem acoperi printr-o alimentaţie corectă. Problema e că alimentaţia potrivită e mai mult excepţia, nu regula:

„Dacă ai parte de o alimentaţie optimă, într-adevăr ai putea să asiguri necesarul caloric, de vitamine şi de minerale. Doar că sportul de performanţă este solicitant, uneori meniul pe care îl au jucătorii nu prea asigură aceste lucruri. Şi atunci trebuie să intervii din exterior cu suplimente. Suplimentele în principal sunt complexe de multivitamine pentru susţinerea organismului, proteine şi aminoacizi pentru repararea şi regenerarea musculară şi cafeină pentru activare”, Vlad Ilie.

 

Doza potrivită de cafeină

Cafeina este un supliment popular în rândul sportivilor datorită efectului său stimulant. Cu toate acestea, este important să se consume cu măsură. Studiile arată că doza zilnică recomandată de cafeină este de aproximativ 200 mg, iar depăşirea acestei limite poate avea efecte negative asupra sănătăţii:

„Studiile arată că există un pic de beneficiu al cafeinei înainte de antrenament. E destul de utilă, în special dacă nu ai suficientă energie sau motivaţie. Problema este că adolescenţii abuzează de băuturile cu cafeină. De regulă nu se întâmplă nimic dacă se consumă până la 200 mg pe zi (o ceaşcă de espresso are cam 60 mg). Băuturile energizante au însă în jur de 100 mg; aşa că, dacă beau 1-2 pe zi, plus cafeaua pe care oricum adolescenţii deja o consumă, se ajunge să se depăşească această doză”, Vlad Ilie.

 

Acordă atenţie cantităţii de cafeină al băuturilor energizante pe care le consumi, pentru a evita depăşirea dozei recomandate. Consumul excesiv de cafeină poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi insomnia şi anxietatea.

 

Nutriţia sportivă şi suplimentarea joacă un rol vital în performanţa atletică. Cu toate acestea, trebuie să fie gestionate cu atenţie pentru a evita excesele şi pentru a asigura că sportivii primesc exact ceea ce au nevoie pentru a-şi atinge obiectivele. În ultimă instanţă, fiecare sportiv trebuie să lucreze cu un specialist în medicină sportivă pentru a dezvolta un plan adecvat şi echilibrat de nutriţie şi suplimentare care să se potrivească nevoilor sale specifice.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...