[Supereroii Beesers]: Mariana Sotir, Kinetoterapeut principal, specializat în Reeducare Posturală Globală – „De la dezechilibrele musculare porneşte tot”

A experimentat pe propria piele cât de departe pot merge problemele cauzate de postura greşită. Astăzi este dedicată misiunii de a-i face pe oameni să înţeleagă că e mai uşor să conştientizezi şi să previi decât să vindeci. Mariana Sotir, kinetoterapeut din Constanţa, ne vorbeşte despre cât de important e să simţi ceea ce-ţi transmite propriul corp în reeducarea posturală globală.

 

La nivel teoretic, ştim că postura greşită ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii noastre, totuşi de regulă ne referim la orele petrecute în faţa calculatorului. Dar cine s-ar fi gândit că efecte la fel de neplăcute are şi statul în picioare? Mariana Sotir a experimentat pe propria piele cât de departe pot merge problemele cauzate de postura inadecvată, ceea ce a constrâns-o să ia o decizie:

 

“Din 2015 lucrez ca şi kinetoterapeut, până atunci am fost asistent medical generalist: pe bloc operator vreo 11 ani de zile, apoi pe secţia de arşi. Lucram în spitale mici, iar pe vremea aceea nu erau mulţi rezidenţi, aşa că intram în sala de operaţie cu medicul. Am constatat că mi se umfla piciorul drept de fiecare dată: mi-am făcut investigaţii şi a ieşit la iveală că aveam o tromboză venoasă profundă, de la faptul că stăteam foarte mult în picioare în acelaşi loc. Atunci am decis că trebuie să fac ceva şi pentru mine, ceea ce m-a îndreptat către kinetoterapie, ne spune Mariana Sotir.

 

Nu există o reţetă universal valabilă pentru problemele de postură, corpul nostru pur şi simplu e prea complicat pentru asta:

“Corpul nostru este foarte complicat. Toate sunt conectate în el: de multe ori nici nu se termină un muşchi că deja începe altul. Iar faptul că, în viaţa cotidiană, adoptăm tot felul de postúri şi stăm în posturile acelea ore întregi, produce dezechilibre. Cum sunt cifoticii, care în aceeaşi poziţie stau la calculator, mănâncă, se relaxează când se uită la film. Vreau să-i ajut pe oameni să-şi corecteze postúrile, pentru că de la dezechilibrele musculare porneşte tot”, ne avertizează Mariana Sotir.

 

Sedentarismul şi obiceiurile legate de postură greşită sunt tot mai răspândite în societatea contemporană. Cu toate acestea, soluţii simple, precum să te ridici la anumite intervale de timp şi să faci puţin stretching, pot face o mare diferenţă, spune Mariana Sotir:

“Unii spun să te ridici la 15 minute, alţii la 30 de minute. Contează să te ridici, să faci un pic de streching şi să-ţi simţi corpul, eu am încercat să-i ajut pe oameni în privinţa asta”, ne transmite Mariana Sotir.

 

Reeducarea posturală globală este una dintre abordările pe care Mariana Sotir le promovează pentru corectarea dezechilibrelor şi prevenirea problemelor de postură, dar orice vindecare începe cu conştientizarea:

“Le fac pacienţilor fotografii şi le arăt poziţia în care stau. Interesant e că s-au obişnuit atât de tare cu poziţia greşită încât atunci când îi posturez, poziţia nouă li se pare iniţial strâmbă. Adică percepţia corpului este deja alterată: s-au învăţat să stea cu un umăr mai în faţă, cu bazinul rotat sau cu capul mult prea în faţă. Lucrurile acestea nu se corectează de la o zi la alta; dar se pot corecta, iar aici conştientizarea propriului corp e o etapă importantă”, consider Mariana Sotir.

 

Spuneam că nu există reţetă universal valabilă; dar atunci cum rămâne cu saltelele şi scaunele de birou care promit corectarea postúrii?

“Săptămâna trecută am avut un pacient care mi-a arătat un scaun care se regla din foarte multe zone. Dar eu ştiu aşa: corpul nostru în aşezat trebuie să aibă un unghi între 90-120 de grade. Coloana trebuie să fie un pic sprijinită, pentru care acest unghi de a sta pe scaun este perfect. Cât despre saltele: ni se spune că o saltea tare e mai bună pentru coloană, dar eu nu cred că e o regulă universal valabilă. Salteaua cea mai bună e cea care ne oferă un somn bun şi o trezire fără dureri dimineaţa”, spune Mariana Sotir.

 

Reeducarea posturală globală înseamnă să-ţi lucrezi corpul din cap până în picioare, în globalitatea lui, incluzând aici reechilibrarea musculaturii şi exerciţiile de respiraţie. Tehnicile pe care le transmite Mariana Sotir dau rezultate, dar e nevoie de o oarecare tenacitate ca lipsa de timp şi abundenţa de scuze să nu ne facă să renunţăm la ele:

“3-4% dintre pacienţi respectă pe termen lung indicaţiile. Eu încerc să le întreţin interesul: le trimit diverse filmuleţe, îi sun să-i întreb dacă şi-au făcut exerciţiile. Problema e că în, viaţa cotidiană, oamenii nu-şi fac timp pentru ei înşişi”, ne transmite Mariana Sotir.

 

Reeducarea posturală globală este o metodă care implică perseverenţă şi conştientizare. Pe de altă parte, corpul uman este un mecanism complex: problemele de postură, pe care avem tendinţa să le punem pe linie moartă mult şi bine, vor produce până la urmă efecte negative şi în altă parte, nu merită aşadar să le neglijăm.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...