Tot ce trebuie să știi despre infiltraţiile intraarticulare

Ameliorează durerea şi inflamaţia, fiind ajutorul semisecret al multor sportivi de performanţă. Sunt cel mai frecvent injectate în articulaţii, cum ar fi glezna, cotul, şoldul, genunchiul, umărul, coloana vertebrală sau încheietura mâinii, dar chiar şi articulaţiile mici din mâini sau picioare pot fi făcute să se simtă mai bine prin utilizarea lor. Iată ce trebuie să ştii despre infiltraţiile intraarticulare:

 

Ce conţin?

Injecţiile folosite în infiltraţiile intraarticulare conţin de obicei un medicament corticosteroid şi un anestezic local. Din cauza posibilelor efecte secundare, numărul de injecţii care pot fi primite într-un an este de obicei limitat.

 

De ce se fac infiltraţii intraarticulare?

Injecţiile cu cortizon ar putea fi mai eficiente în tratarea artritei, cum ar fi artrita reumatoidă. De asemenea, pot face parte din tratamentul altor afecţiuni, cum ar fi:

  • dureri de spate;
  • bursită;
  • cădere bruscă;
  • osteoartrită;
  • artrita psoriazică;
  • artrita reactivă;
  • artrita reumatoidă;
  • tendinită.

 

Există riscuri asociate infiltrațiilor?

Efectele secundare potenţiale ale infiltaţiilor intraarticulare cresc dacă e vorba de doze mai mari şi cu utilizarea repetată. Acestea pot fi după cum urmează:

  • deteriorarea cartilajului;
  • infecţie articulară;
  • leziuni ale nervilor;
  • roşeaţă temporară a feţei;
  • exacerbarea temporară a durerii şi a inflamaţiei în articulaţie;
  • creşterea temporară a nivelului zahărului din sânge;
  • slăbiciune sau ruptură a tendonului;
  • pierderea osului din apropiere (osteoporoză);
  • pierderea pielii şi a ţesuturilor moi din jurul locului de injectare;
  • albirea sau luminarea pielii din jurul locului de injectare.

 

Există limite privind numărul de injecţii?

Există îngrijorarea că injecţiile repetate de cortizon ar putea deteriora cartilajul dintr-o articulaţie, de aceea medicii le limitează de obicei numărul. În general, nu ar trebui să faceţi infiltraţii intraarticulare mai des de o dată la şase săptămâni şi, de obicei, nu mai mult de trei sau patru ori pe an.

 

Cum ne pregătim?

Dacă luaţi medicamente anticoagulante, poate fi necesar să încetaţi să le luaţi cu câteva zile înainte de injectarea cu cortizon pentru a reduce riscul de sângerare sau vânătăi. Unele suplimente alimentare – atenţie, chiar şi naturiste – au şi un efect anticoagulant. Întrebaţi medicul dumneavoastră ce medicamente şi suplimente să evitaţi înainte de injectarea cu cortizon. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi avut o temperatură de 38 ° C sau mai mare în ultimele două săptămâni. De asemenea, nu uitaţi să întrebaţi despre restricţiile alimentare: în timpul tratamentelor cu corticosteroizi trebuie de regulă să fie scăzut consumul de sare, pentru a evita retenţia excesivă de apă şi formarea de edeme.

 

La ce să ne aşteptăm?

În timpul injectării cu cortizon, medicul dumneavoastră vă poate cere să vă puneţi un halat. Veţi fi apoi plasat într-o anumită poziţie, astfel încât medicul să poată introduce cu uşurinţă acul. Zona din jurul locului de injectare este curăţată şi se poate aplica un spray anestezic pentru a o amorţi. În unele cazuri, medicul poate folosi ultrasunete sau un tip de radiografie numit fluoroscopie pentru a vedea progresul acului în corp, astfel încât să fie plasat în locul corect. Probabil că veţi simţi o presiune atunci când acul este introdus, spuneţi medicului dumneavoastră dacă vă simţiţi foarte inconfortabil. Medicamentul este apoi eliberat la locul injectării.

 

Ce se întâmplă după injectarea cu cortizon?

Unii oameni experimentează roşeaţă şi o senzaţie de căldură pe piept şi pe faţă după infiltraţiile intraarticulare. Dacă aveţi diabet, o injecţie cu cortizon vă poate creşte temporar nivelul zahărului din sânge. După infiltraţiile intraarticulare, medicul dumneavoastră vă poate indica următoarele:

  • să protejaţi zona de injectare timp de una până la două zile. De exemplu, dacă aţi primit o injecţie cu cortizon în umăr, evitaţi să ridicaţi obiecte grele. Dacă aţi primit o injecţie cu cortizon în genunchi, încercaţi să nu vă lăsaţi din picioare când puteţi.
  • să aplicaţi gheaţă pe locul injectării după cum este necesar pentru a calma durerea. Nu utilizaţi patch-uri de căldură.
  • să nu faceți baie în cadă sau jacuzzi timp de două zile. Este în regulă să faceţi duş.
  • să urmăriţi semnele de infecţie, cum ar fi durerea crescută, roşeaţa şi umflarea care durează mai mult de 48 de ore.

 

Rezultatele infiltraţiilor intraarticulare depind în general de motivul tratamentului. Acestea provoacă o exacerbare temporară a durerii şi umflături timp de până la 48 de ore după injectare. După aceea, durerea şi umflarea articulaţiei afectate ar trebui să dispară. Vestea cea mai bună e că efectul infiltraţiilor intraarticulare poate dura până la câteva luni.

 

Suntem aici pentru tine

Găsești în aplicația BEESERS fiziokinetoterapeuți care vin acasă pentru fizioterapie, kinetoterapie, masaj, inclusiv pentru administrarea de infiltrații intraarticularecare. Tot ce ai de făcut este să intri în secțiunea Vizită medicală acasă din prima pagină a aplicației BEESERS și să setezi data și ora la care vrei să chemi specialistul acasă. 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...