Ce este tulburarea de stres traumatic și cum o depășim?

Aţi întâlnit-o în destule filme, care v-au făcut să credeţi că e boala celor care au fost pe front. De fapt, tulburare de stres post-traumatic poate să dezvolte oricine care a trecut printr-o situaţie înspăimântătoare, fie că a fost participant sau martor. Mulţi oameni care se confruntă cu traume au dificultăţi temporare de adaptare şi de a face faţă, dar cu timpul – şi cu o atentă şi constantă supraveghere – îşi revin încet la normal. Dacă simptomele se agravează, durează luni sau chiar ani şi interferează cu activităţile zilnice, vorbim de o tulburare de stres post-traumatic. În acest caz, este absolut necesar să se urmeze un tratament profesionist pentru reducerea simptomelor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

 

Simptome

Simptomele tulburării de stres post-traumatic (post-traumatic stress disorder – PTSD) pot începe în decurs de o lună de la un eveniment traumatic, dar uneori pot să nu apară decât ani mai târziu. Aceste simptome provoacă probleme considerabile în viaţa socială, la locul de muncă şi în relaţiile interpersonale. De asemenea, ele pot interfera cu capacitatea de a îndeplini sarcinile obişnuite, de zi cu zi. Simptomele PTSD sunt, în general, grupate în patru tipuri:

 

1. Amintirile intruzive

  • amintiri recurente, involuntare şi supărătoare ale evenimentului traumatic
  • retrăirea evenimentului traumatic ca şi cum s-ar întâmpla din nou
  • vise sau coşmaruri tulburătoare despre evenimentul traumatizant
  • suferinţă emoţională severă sau reacţii fizice la lucruri care vă amintesc de evenimentul traumatizant

 

2. Evitarea

  • Încercaţi să evitaţi să vă gândiţi sau să vorbiţi despre evenimentul traumatizant.
  • Evitaţi locurile, activităţile sau oamenii care vă amintesc de evenimentul traumatizant.

 

3. Schimbările negative în gândire şi dispoziție

  • gânduri negative despre sine, despre alţi oameni sau despre lume în general
  • deznădejde cu privire la viitor
  • probleme de memorie, inclusiv nereamintirea aspectelor importante ale evenimentului traumatic
  • dificultate în menţinerea relaţiilor apropiate
  • senzaţie de distanţare de familie şi prieteni
  • lipsă de interes pentru activităţile care anterior produceau bucurie
  • dificultatea de a simţi emoţii pozitive
  • senzaţie de amorţire emoţională

 

4. Modificări ale reacţiilor fizice şi emoţionale

  • teamă permanentă de pericol
  • comportament autodistructiv, cum ar fi consumul excesiv de alcool sau condusul cu viteză mare
  • tulburări de somn
  • dificultate de concentrare
  • iritabilitate, izbucniri de furie sau comportament agresiv
  • sentimente copleşitoare de vinovăţie sau ruşine

La copiii de până în 6 ani, semnele şi simptomele pot include, de asemenea:

  • recrearea evenimentului traumatizant prin joc
  • vise înspăimântătoare, care pot include sau nu aspecte ale evenimentului traumatic

În timp, simptomele PTSD pot varia în intensitate. Este posibil să aveţi mai multe simptome de PTSD atunci când sunteţi stresat în general, sau când întâlniţi lucruri care vă amintesc prin ce aţi trecut. De exemplu, puteţi auzi o maşină dând înapoi şi puteţi retrăi momente de conflict. Sau s-ar putea să vedeţi un reportaj de ştiri despre un atac sexual şi să fiţi copleşit de amintirile propriului atac.

 

Cauze

Ca în cazul multor probleme de sănătate mintală, PTSD este cauzat de o combinaţie complexă de experienţe stresante, precum și de:

  • numărul şi gravitatea traumelor prin care aţi trecut în viaţă
  • riscuri de probleme mentale ereditare, cum ar fi un risc crescut de anxietate şi depresie
  • trăsături de personalitate moştenite – adesea numite temperament
  • modul în care creierul reglează substanţele chimice şi hormonii pe care organismul îi eliberează ca răspuns la stres

 

Metode de prevenție

După ce au supravieţuit unui eveniment traumatic, mulţi oameni experimentează iniţial simptome similare cu PTSD, cum ar fi faptul că nu se pot opri să se gândească la ceea ce s-a întâmplat. Frica, anxietatea, furia, depresia şi vinovăţia sunt toate reacţii comune la traume. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care suferă de traume nu dezvoltă tulburare de stres post-traumatic pe termen lung.

 

Obţinerea de ajutor şi sprijin poate preveni agravarea reacţiilor normale de stres şi dezvoltarea PTSD. Acest lucru ar putea însemna să apelaţi la familie şi prietenii care vă vor asculta şi vă vor mângâia. Ar putea însemna că trebuie să găsiţi un profesionist în sănătate mintală şi să participaţi la şedinţe de terapie. Sprijinul celorlalţi vă poate ajuta, de asemenea, să evitaţi să recurgeţi la metode de adaptare nesănătoase, cum ar fi abuzul de alcool sau de droguri.

 

Tratament

Tratamentul principal este psihoterapia, dar această afecţiune este tratată şi cu medicamente prescrise de medicul psihiatru. Respectarea planului de tratament şi comunicarea cu specialistul în sănătate mintală vă va ajuta să mergeţi mai departe, dar aveţi răbdare cu dumneavoastră şi amintiţi-vă că este nevoie de timp pentru a obţine rezultate.

 

Când să consulţi un specialist?

Dacă ai gânduri şi sentimente tulburătoare despre un eveniment traumatic de mai mult de o lună, dacă simptomele sunt severe, sau dacă simți că ai probleme în a-ți  recăpăta controlul asupra vieţii, discută cu un profesionist din domeniul sănătăţii și obține un tratament cât mai devreme posibil pentru a preveni agravarea simptomelor PTSD.

 

Dacă cunoști o persoană care este în pericol de a se sinucide sau a făcut o tentativă de sinucidere, asigură-te că cineva rămâne cu acea persoană, astfel încât să fie în siguranţă. Sună imediat la numărul de urgenţă sau, dacă poți face acest lucru în siguranţă, însoțește persoana la cea mai apropiată cameră de gardă.

 

Ai trecut printr-o situaţie dificilă şi simţi nevoia să discuți cu un specialist? Psihoterapeuţii din platforma BEESERS îţi stau la dispoziţie, prin chat medical sau apel video.
Ai nevoie de suport? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

 

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...