De ce apare și cum se tratează colica biliară?

Vezica biliară este un organ în formă de pară aflat sub ficat, cu care comunică printr-un canal ce conduce bila produsă la nivelul ficatului. Această bilă se acumulează în vezica biliară şi funcţia sa este de a digera şi metaboliza grăsimea. Atunci când ceva obstrucţionează canalul care permite bilei să părăsească vezica biliară, apare o durere severă în partea dreaptă sus şi mijlocie a abdomenului, pe care o numim colică biliară.

 

Durerea îşi are originea în hipertensiunea bruscă a vezicii şi este principalul simptom al calculilor biliari. Este mai frecventă la femei decât la bărbaţi, la persoanele supraponderale şi la categoria de vârstă 40-50 de ani. Dacă nu este tratată la timp, poate cauza probleme grave şi poate pune viaţa pacientului în pericol.

Tipuri de colici

Colica biliară simplă: debutează la 2-3 ore după masă, cu o senzaţie de distensie epigastrică sau scurtarea respiraţiei, care se transformă rapid în durere intensă şi este însoţită de greaţă.

Colica biliară complicată: se caracterizează prin a fi mult mai lungă (câteva ore sau chiar zile), care cedează doar parţial sau temporar cu analgezice. Este adesea însoţită de vărsături severe, frisoane şi febră sau icter (îngălbenirea pielii). Durerea poate ocupa mijlocul abdomenului superior şi poate radia spre dreapta spate.

 

Ce cauzează o colică biliară?

Colica biliară apare atunci când ceva blochează canalul care permite bilei să iasă din vezica biliară. Oricare dintre următoarele cauze poate provoca un blocaj:

  • Calculi biliari;
  • Inflamaţia vezicii biliare;
  • Îngustarea căii biliare;
  • Rănire;
  • Pancreatită (inflamaţia pancreasului);
  • Duodenita (inflamaţia intestinului subţire);
  • Spasme la nivelul esofagului.

 

Ce măreşte riscul de colică biliară?

  • Istoric familial de colică biliară;
  • Vârsta înaintată;
  • Sarcina;
  • Obezitatea;
  • Condiţii de sănătate, cum ar fi ciroza hepatică sau boli hemolitice.

 

Care sunt semnele şi simptomele colicii biliare?

  • Durere în mijlocul abdomenului superior, chiar sub stern;
  • Durere mai intensă pe partea dreaptă, chiar sub coaste;
  • Dureri de spate, chiar sub omoplat;
  • Greaţă şi vărsături;
  • Durere după masă.

 

Cum se tratează colica biliară?

Medicamentele pot ajuta la ameliorarea durerii şi a spasmelor musculare. De asemenea, este posibil să aveţi nevoie de medicamente pentru a vă calma stomacul şi pentru a opri vărsăturile. Ar putea fi necesare proceduri pentru a îndepărta blocajul sau pentru a lărgi canalul biliar. Adresaţi-vă medicului gastroenterolog pentru mai multe informaţii despre procedurile pe care le recomandă.

 

Evitaţi băuturile alcoolice. Alcoolul vă poate deteriora vezica biliară şi vă poate agrava simptomele.

 

Menţineţi o greutate sănătoasă. Verificaţi cu medicul dumneavoastră cât de mult ar trebui să cântăriţi. Mâncaţi alimente sănătoase şi variate. Alimentele sănătoase includ fructele, legumele, pâinea integrală, produsele lactate cu conţinut scăzut de grăsimi, fasolea, carnea slabă şi peştele. Simptomele pot scădea dacă consumaţi alimente bogate în fibre şi sărace în grăsimi şi colesterol. Întrebaţi dacă trebuie să urmaţi o dietă specială.

 

Exerciţiu. Întrebaţi-vă medicul despre cel mai bun plan de exerciţii pentru dvs. Simptomele dumneavoastră se pot îmbunătăţi dacă faceţi exerciţii fizice.

Suntem aici pentru tine:

Toate evaluările și pregătirile post-operatorii pot fi făcute acasă, înainte de spitalizare:

  • poți intra în legătură cu un medic specialist gastroenterolog pentru un consult la distanță folosind  secțiunea Consult prin apel video
  • asistenții medicali din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru investigații ecografice, analize, tratamente. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație

Nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...