Masajul de relaxare

Probabil că e inutil să spunem, o facem totuşi: contrar a ceea ce se crede, masajul nu e mai eficient dacă e dureros; scopul masajului de relaxare este tocmai acela de a induce o stare de bine, de a creşte producţia de endorfine în organism.

 

Originea masajului de relaxare

Cuvântul masaj provine din francezul „massage”, care la rândul său provine de la verbul „masser” (a frământa, a face un aluat), simulând manipularea frământării care se face în timpul masajului. În prezent putem găsi în orice oraş mare oferte de masaj din toată lumea, din ţări din Orientul Îndepărtat precum Japonia sau China, până la tehnici hawaiene, americane sau chiar africane. Originile, cunoştinţele, pregătirea şi experienţa fiecărui terapeut îl fac pe acesta să se simtă mai mult sau mai puţin confortabil cu o anumită tehnică; dar până şi varietatea acestor tehnici demonstrează că de-a lungul timpului, de nenumărate ori s-a confirmat validitatea masajului ca metodă de relaxare fizică şi mentală.

 

Beneficii

Te întrebi de ce să faci în mod regulat masaj de relaxare? Uite care sunt beneficiile ce te-ar putea convinge:

  • Ajută la reducerea durerilor de spate şi a durerilor de cap: Tensiunea se acumulează în muşchii spatelui şi gâtului, fiind cauza ascunsă a multor dureri de cap; de această tensiune putem scăpa prin câteva şedinţe de masaj de relaxare.
  • Reduce nivelul de stres: favorizează o stare de linişte profundă, deoarece scade nivelul hormonului cortizol, care este secretat în cantităţi mari în situaţii stresante. Prin urmare, masajul de relaxare ameliorează oboseala şi angoasa.
  • Reduce tensiunea arterială şi îmbunătăţeşte circulaţia:  activează şi sistemul circulator, favorizând prin asta un aport mai mare de oxigen în organism.
  • Combate anxietatea şi depresia: după o şedinţă de masaj de relaxare, te simţi reînnoit în interior şi în exterior. Asta pentru că masajul stimulează secreţia hormonului „serotonină” care se ocupă de menţinerea stării de spirit a oamenilor în echilibru.
  • Favorizează eliminarea toxinelor: prin activarea sistemului circulator despre care am povestit mai sus, se pun în mişcare diferite organe precum rinichii şi ficatul, care sunt responsabile de eliminarea toxinelor acumulate în organism.
  •  Reduce simptomele sindromului premenstrual: datorită activării circulaţiei sanguine, inflamaţia cauzată de începutul unui nou ciclu menstrual este redusă, ameliorând durerile considerabil.

Este masajul pentru oricine?

Majoritatea oamenilor pot beneficia de masaj. Cu toate acestea, masajele pot să nu fie potrivite în cazuri precum:

  • tulburări de sângerare;
  • arsuri sau răni în recuperare;
  • tromboză venoasă profundă;
  • infecţii;
  • fracturi;
  • osteoporoză severă;
  • un număr foarte scăzut de trombocite (trombocitopenie severă);

Discută cu medicul despre avantajele şi dezavantajele masajului de relaxare dacă eşti însărcinată sau ai dureri pe care nu le poţi explica.

Diferenţele dintre masajul de relaxare şi masajul fizioterapeutic

Masajul de relaxare diferă de masajul fizioterapeutic prin forma si gradul de aplicare. În cazul masajului fizioterapeutic, acesta se aplică cu scopul de a stimula anumite fibre ale ţesuturilor pentru a le îmbunătăţi mobilitatea. Aplicarea masajului fizioterapeutic este uneori dureroasă din cauza intensităţii cu care este aplicat şi, în plus, include de obicei ţesuturi care nu sunt doar musculare, precum tendoanele şi zonele articulare.

Dimpotrivă, masajul de relaxare se aplică într-un mod mult mai superficial, aplicarea lui nu trebuie să fie niciodată dureroasă, iar obiectivul său principal este de a relaxa zona si de a ajuta la îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.

Ambele tipuri de masaj sunt importante şi au beneficii la nivelul corpului. Totuşi, în funcţie de situaţia şi caracteristicile persoanei, va trebui aplicată o tipologie sau alta.

Suntem aici pentru tine:

  • fiziokinetoterapeuții din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru drenaj limfatic, masaj, fizioterapie și kinetoterapie. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
  • nu găsești în aplicație un serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...