Afecțiuni care se agravează toamna

Toamna este un anotimp al schimbărilor importante ale vremii, cu o scădere generală a temperaturilor, o creștere a umidității în mediu și o scădere a presiunii atmosferice. Ziua devine mai scurtă și starea noastră de spirit se înrăutățește odată cu ea. Sănătatea, împreună cu frunzele copacilor, își pierde puterea. Dar la ce nivel? Există un set de boli care revin sau se agravează odată cu venirea frigului.

 

Dermatita atopică

Este cea mai frecventă boală inflamatorie cronică a pielii în timpul copilăriei, deși este prezentă și la adolescenţi și la adulți. Se caracterizează prin piele uscată și senzație de mâncărime. Afectează între 5 și 20% din populația generală și se numără printre primele zece cauze ale vizitelor la cabinetul unui dermatolog. Dermatita atopică este o afecţiune foarte sensibilă la schimbările de temperatură şi de umiditate, motiv pentru care se agravează în perioade precum toamna sau primăvara.

 

Răceala și gripa

În timp ce toamna nu este perioada de vârf pentru gripă, este pentru alţi viruși respiratori. Populația petrece mai mult timp în interior și, prin urmare, ventilația este mai mică. Germenii se acumulează și puțini oameni rezistă. Este vremea răcelilor ușoare, în special la copii, cauzate de virusuri respiratorii, rinovirus sau adenovirus.

Nu există tratament pentru infecție, ci pentru simptome. Nu se poate ataca originea. Și aveţi grijă, pentru că există un mit în prevenire: vitamina C nu te va împiedica să răcești.

 

Astm

Toamna, cu schimbările ei de temperatură și umiditate, duce la o creștere a cazurilor de astm. De fapt, potrivit specialiștilor, este cel mai rău moment pentru persoanele care suferă de această afecţiune. Astmul este agravat de frig pentru că frigul duce la uscarea căilor respiratorii și există mai multe posibilități de inflamație, iar această boală este parțial inflamatorie. În plus, scăderea temperaturilor și ploile mai dese coincid cu întoarcerea copiilor la școală. Acarienii şi ciupercile proliferează în sălile de clasă, iar cu un număr mai mare de alergeni și infecții virale, simptomele se agravează.

 

Bolile reumatice

Bolile reumatice au o prevalență ridicată în rândul populației și se estimează că afectează una din patru persoane cu vârsta peste 20 de ani. Este obișnuit ca pacienții să raporteze o agravare a durerii la nivelul articulațiilor atunci când vine toamna, ceea ce este de obicei justificat de umiditate crescută, ploaie și scăderea temperaturii. Unele studii afirmă că au un efect şi modificările presiunii atmosferice care apar, în special toamna și primăvara, deşi dovezile ştiinţifice în acest sens nu sunt încă pe deplin acceptate. Cert e că odată cu frigul ne mișcăm mai puțin, articulațiile noastre sunt mai rigide și mușchii sunt mai contractați, ceea ce favorizează apariţia durerilor.

 

Astenie de toamnă

Mai puțină lumină, mai puține planuri și poate mai multă singurătate. Astenia de toamnă este o stare de spirit caracterizată de lipsa de energie pentru anumite activități. Pot apărea semne precum tulburările de somn, cu o nevoie mai mare de a dormi, modificări ale poftei de mâncare, sentimente de tristețe, apatie, dificultăți de concentrare sau de luare a deciziilor. Este o simptomatologie care nu este gravă: este tranzitorie, întrucât organismul se va adapta la schimbările de lumină și rutină.

 

Deficitul de vitamina D

Nu este de așteptat ca nivelurile scăzute ale acestei vitamine să apară la începutul toamnei, dar este o perioadă ideală pentru a începe deteriorarea ei. Expunerea la lumină este mai mică, nu numai pentru că se petrece mai mult timp în interior, ci și pentru că îmbrăcămintea exterioară acoperă mai mult pielea. Lumina soarelui este principala sursă de producere a vitaminei D, iar lipsa acesteia poate duce la probleme de dispoziție și imunitate. Se știe din ce în ce mai mult că funcționează ca un hormon, deoarece este implicat într-o multitudine de procese din corpul nostru.

Înseamnă asta că suplimentarea este necesară pentru a rezolva problema? Păi, greu de spus deocamdată. Multe studii care analizează deficitul și tratamentul nu arată ameliorarea niciunui parametru atunci când se compară persoanele care iau suplimente și cele care nu le iau.

Una dintre funcțiile principale ale vitaminei D este de a absorbi calciul, o substanță fundamentală pentru oase puternice și prevenirea osteoporozei. Cu toate acestea, există ceva mai eficient decât acest micronutrient. Exercițiul. Mergeți, alergați sau dansați. Exercițiile fizice scad fragilitatea osoasă și generează putere musculară, care ajută la prevenirea căderilor.

 

Suntem aici pentru tine:

  • poți intra în legătură cu un medic specialist pentru un consult la distanță folosind  secțiunea Consult prin apel video
  • asistenții medicali din aplicația BEESERS vin acasă la tine când ai nevoie pentru investigații ecografice, analize, tratamente. Îi poți chema oricând ai nevoie, folosind secțiunea Vizită acasă din aplicație.
  • orice nelămuriri ai avea, poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
  • nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.
Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...