Cum gestionăm problemele ORL la copii?

Pierderea auzului poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, pierderea auzului la naștere, sau cea care se dezvoltă la sugari și copiii mici, provoacă îngrijorare suplimentară. Poate duce la probleme de dezvoltare dacă nu este recunoscută și tratată devreme, deoarece auzul normal este necesar pentru a înțelege limba vorbită și pentru a vorbi clar în viitor. Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu o deficiență de auz în timpul copilăriei și al copilăriei timpurii, este nevoie de atenție imediată. Chiar și o pierdere temporară, dar semnificativă, a auzului în această perioadă poate face foarte dificil pentru copil să învețe limbajul vorbit sau modelele de vorbire.

 

Cauzele deficienței de auz la copii

Majoritatea copiilor suferă de pierdere ușoară a auzului atunci când lichidul se acumulează în urechea medie din cauza congestiei, răcelii sau infecțiilor urechii. Această pierdere a auzului este de obicei doar temporară; Auzul normal revine odată ce congestia sau infecția se ameliorează și trompa lui Eustache (care conectează urechea medie de gât) drenează orice lichid rămas în partea din spate a gâtului. La unii copii, poate 1 din 10, lichidul rămâne în urechea medie după o infecție a urechii din cauza problemelor cu trompa lui Eustache. Copiii cu această problemă nu aud la fel de bine ca în mod normal copiii. Din această cauză, uneori le ia mai mult timp să vorbească.

 

Tipuri de deficiență de auz

 

Pierderea conductivă

Când un copil are o deficiență conductivă de auz, poate exista o anomalie în structura canalului auditiv extern sau a urechii medii. Sau poate fi o cantitate mare de cerumen (ceară) depozitată în canalul urechii. O altă cauză posibilă este lichidul din urechea medie care interferează cu transferul sunetului.

 

Pierderea neurosenzorială

Acest tip de deficiență de auz este cauzat de o anomalie a urechii interne sau a nervilor care transportă mesajele sonore de la urechea internă către creier. Deficiența poate fi prezentă la naștere sau poate apărea în orice moment după naștere. Chiar dacă nu există antecedente familiale de surditate, cauza este adesea genetică. Părinții și alți membri ai familiei nu sunt adesea afectați, deoarece fiecare părinte este doar purtător al unei gene pentru pierderea auzului.

 

Acestea sunt semne de deficiență de auz la care trebuie să fiți atenți, contactați medicul pediatru în următoarele cazuri:

  • Copilul dumneavoastră nu este uimit de zgomotele puternice până la vârsta de o lună sau nu se mișcă spre sursa unui sunet până la vârsta de 3-4 luni
  • Se concentrează pe gargară și alte zgomote care creează o vibrație
  • Vorbirea copilului este întârziată sau greu de înțeles; nu rosteşte cuvinte unice precum „tată” sau „mama” între 12 și 15 luni.
  • Nu spune 5-10 cuvinte până la 18 luni.
  • Nu unește nici măcar două-trei cuvinte la vârsta de doi ani.
  • Nu răspunde întotdeauna când este strigat (Acest lucru este adesea confundat cu neatenție sau rezistență, dar ar putea fi rezultatul unei deficiențe parțiale de auz.)
  • Pare că aude unele sunete, dar nu altele. (Unele deficiențe de auz afectează doar sunetele înalte și/sau unii copii au pierderea auzului doar la o ureche.)
  • Are dificultăți în a ține capul sus sau întârzie să se ridice şi să meargă fără să se țină. (La unii copii cu deficiențe de auz neurosensoriale, partea urechii interne care oferă informații despre echilibru și mișcarea capului este, de asemenea, deteriorată.).

 

Diagnosticul precoce este esențial

Deficiența de auz trebuie diagnosticată cât mai curând posibil, astfel încât copilul să nu rămână în urmă în învățarea limbajului, care este un proces care începe din ziua în care se naște. Deci, înainte ca bebelușul să plece acasă de la spital după naștere, se face un screening oficial al auzului nou-născutului. Cu toate acestea, în orice moment al vieții copilului, dacă bănuiți că acesta are o deficiență de auz, insistați ca acesta să aibă imediat o evaluare formală a auzului.

 

Tratament pentru deficiențe de auz

Tratamentul unei deficiențe de auz va depinde de cauza acesteia. Dacă este vorba de auzul conductiv afectat de lichidul din urechea medie, medicul poate recomanda retestarea copilului în câteva luni pentru a vedea dacă lichidul s-a curățat de la sine. Medicamentele precum antihistaminice, decongestionante sau antibiotice nu sunt eficiente în eliminarea lichidului din urechea medie. Dacă auzul nu se îmbunătățește în trei luni și mai există lichid în spatele timpanului, medicul de familie vă poate recomanda trimiterea la un specialist ORL. Dacă lichidul persistă și există suficientă deficiență de auz conductivă (chiar temporară) din cauza lichidului, specialistul poate recomanda drenarea lichidului prin aeratoare transtimpanice. Aceasta este o operație minoră și durează aproximativ 15 minute.

 

Dacă o hipoacuzie conductivă se datorează unei malformații a urechii externe sau medii, un aparat auditiv poate readuce auzul la niveluri normale sau aproape normale. Cu toate acestea, un aparat auditiv va funcționa numai atunci când este purtat. Trebuie să vă asigurați că este pornit și funcționează tot timpul, mai ales dacă copilul este foarte mic. Chirurgia reconstructivă poate fi luată în considerare atunci când copilul este mai mare. La copiii cu deficiență de auz neurosenzorială ușoară până la moderată, aparatele auditive pot îmbunătăți auzul atât de mult încât majoritatea își pot dezvolta limbajul și vorbirea normale.

 

Dacă copilul dumneavoastră are o pierdere severă sau profundă a auzului în ambele urechi, iar aparatele auditive oferă un beneficiu mic sau deloc, acesta poate fi un candidat pentru implanturi cohleare. Dacă familia dvs. are în vedere un implant pentru un copil a cărui pierdere a auzului a survenit la naștere, cea mai bună șansă de a dezvolta vorbire și auz utile este plasarea timpurie a implantului (în mod ideal, până la vârsta de un an) și nu plasarea târzie (peste trei ani). .

 

Alte probleme de ORL la copii

 

Otită

Otita este o inflamație a urechii. Există diferite tipuri, dar otita medie este cea mai frecventă. Apare atunci când trompa lui Eustache – canalul care leagă partea de mijloc a urechii cu gâtul – se blochează din diferite motive. Funcția acestui tub este de a drena lichidul care este produs în urechea medie, prin urmare, dacă se blochează, acest lichid se poate acumula și poate provoca o infecție. Este una dintre cele mai frecvente boli în copilărie și unul dintre principalele motive pentru a consulta medicul pediatru. De origine virală sau bacteriană, persistența acestui proces timp de câteva luni poate duce la pierderea auzului la copii. Se estimează că până la vârsta de cinci ani, mai mult de 90% dintre copii vor fi suferit un episod de otită medie acută și 30% vor dezvolta șase sau mai multe recidive până la vârsta de 7. De la acea vârstă, incidența scade semnificativ. În plus, această infecție este mai frecventă la băieți decât la fete.

 

Principalul simptom al otitei medii acute este prezența durerilor de urechi (otalgie) însoțite sau nu de scurgeri (otoree). Acestea pot fi însoțite de alte simptome asociate precum febră, stare de rău, iritabilitate. Pentru bebeluși și copiii foarte mici, cel mai clar semn este iritabilitatea și plânsul constant. Uneori apar și febră, probleme de somn și refuzul de a mânca. În cazul otitei medii cronice, aceste simptome pot fi constante sau intermitente. De adăugat în plus febră în general scăzută și disconfortul la ureche, care se simte ca presiune.

 

Odată confirmat diagnosticul de otită medie acută, tratarea durerii se poate face cu paracetamol sau ibuprofen. Dacă nu există răspuns și, în fața durerii foarte intense, se poate efectua o timpanocenteză (eliminarea lichidului acumulat în spatele timpanului). Dacă infecția este cauzată de bacterii, medicul poate prescrie antibiotice. Cu toate acestea, având în vedere că aproximativ 80% până la 90% din cazurile de otită medie acută se vindecă de la sine, iar prescrierea de antibiotice în copilărie pentru această cauză provoacă rezistență crescută a bacteriilor, experții propun tratamentul precoce cu antibiotice doar pentru copiii cu evoluție slabă sau factori de risc.

 

Amigdalită

Amigdalita este o inflamație a amigdalelor și se datorează de obicei unei infecții cauzate de viruși sau bacterii. Amigdalele sunt bulgări de țesut situate pe fiecare parte a spatelui gâtului și ajută sistemul imunitar să protejeze organismul de infecții. Amigdalele inflamate devin roșii și umflate și pot provoca dureri în gât. Un copil cu amigdalita poate avea:

  • durere de gât;
  • febră;
  • respirație urât mirositoare;
  • ganglionii limfatici ai gâtului umflați;
  • dificultate de a înghiți;
  • dureri de stomac;
  • durere de cap.

 

Tratamentul depinde de cauza amigdalitei:

  • dacă este cauzată este un virus, organismul va lupta singur cu infecția;
  • daca este cauzată de o bacterie, medicul va prescrie un antibiotic;
  • Este important să terminați de luat toate antibioticele prescrise (chiar dacă copilul dumneavoastră se simte mai bine în câteva zile). În caz contrar, infecția ar putea reveni.

 

În cazuri rare, dacă amigdalele unui copil se infectează grav sau sunt atât de mari încât nu pot respira bine noaptea, un medic ORL poate recomanda o amigdalectomie (operație pentru îndepărtarea amigdalelor). În general, o amigdalectomie este luată în considerare dacă un copil are șapte episoade de faringită streptococică într-un an, cinci episoade în doi ani consecutivi sau trei episoade în trei ani consecutivi.

 

Încercați să țineți copiii departe de cineva cu amigdalită sau durere în gât și asigurați-vă că toți membrii familiei se spală pe mâini frecvent și corect. Dacă cineva din familie are amigdalită, păstrați paharele de băut și tacâmurile separate. După tratament, daţi-i copilului o nouă periuță de dinți.

 

Sinuzită

Sinusurile sunt cavitățile umplute cu aer umed în oasele feței și în jurul nasului. Sunt acoperite de aceleași membrane mucoase care căptușesc interiorul nasului și căilor respiratorii. Când sinusurile devin iritate și inflamate, vorbim de sinuzită.

 

Când o persoană are o boală respiratorie virală (răceală sau gripă) sau alergii, căile nazale și țesuturile sinusurilor devin inflamate. Aceasta înseamnă că se umflă și produc mai mult mucus. Dacă sinusurile umflate nu se pot scurge, ele se pot bloca și pot prinde mucus în interiorul lor. Germenii pot crește în acest mucus și pot provoca o infecție a sinusurilor (sinuzită). Uneori pot exista și alte cauze ale blocării sinusurilor care duc la infecție, cum ar fi adenoizii măriți sau polipi nazali (excrescențe mici de țesut în interiorul nasului).

Alte simptome:

– febră care debutează după ameliorarea simptomelor răcelii;

– respiratie urât mirositoare;

– greață și lipsă de poftă de mâncare;

– durere sau presiune la nivelul feței (care poate fi simțită și la urechi, dinți sau gât);

– la adolescenți, cefalee sau durere în spatele ochilor. Durerile de cap care însoțesc răceala la copiii mici nu se datorează de obicei sinuzitei. Sinusurile din frunte și din spatele ochilor nu încep să se dezvolte până când copiii au aproximativ 7 ani sau mai mult și nu sunt suficient de formate pentru a se infecta până la începutul adolescenței.

 

Infecțiile sinusurilor nu sunt contagioase, dar apar adesea după ce o persoană este răcită și acea răceală se poate răspândi la familie și prieteni.

 

Cum se tratează sinuzita?

Multe infecții ale sinusurilor sunt cauzate de viruși și, de obicei, dispar fără tratament medical. Pentru a calma durerea, puteți aplica comprese calde în zonă și puteți administra paracetamol sau ibuprofen. Nu administrați aspirină copiilor care au o boală virală, deoarece utilizarea acestui medicament a fost asociată cu sindromul Reye, o boală rară, dar gravă și fatală.

O soluție salină (apă sărată) fără prescripție medicală este sigură și ajută la spălarea interiorului nasului și la ameliorarea congestiei. Dacă se crede că sursa sinuzitei sunt bacteriile, medicii pot aștepta câteva zile pentru a vedea dacă dispare de la sine sau pot prescrie antibiotice.

 

Poate fi prevenită sinuzita?

Nu toate sinuzitele pot fi prevenite. Dar unele pot fi evitate prin tratarea alergiilor atunci când acestea provoacă simptome și luând măsuri pentru a evita răceala. Învățați copiii să facă următoarele:

– Să evite oamenii răciţi.

– Să se spele pe mâini bine și frecvent.

– Nu împărțiți prosoape, pahare, vesela sau alte ustensile folosite pentru a mânca cu persoanele răcite.

 

De asemenea, puteți folosi un umidificator în timpul iernii pentru a menține umiditatea din casa dvs. între 45% și 50%. Acest lucru va împiedica aerul uscat să le irite sinusurile și le va face mai puțin predispuse la infecții. Este important să curățați umidificatorul în mod regulat, astfel încât să nu se formeze mucegai.

Suntem aici pentru tine și puiul tău:

  • poți intra în legătură cu un medic specialist pentru un consult la distanță folosind  secțiunea Consult prin apel video
  • poți cere sfat medical de urgență prin chat, folosind secțiunea Sfat medical prin chat din aplicație
  • poți chema acasă un asistent medical pentru a aplica tratamentul cu blândețe, folosind secțiunea Vizită medicală acasă din aplicație.

Nu găsești în aplicație serviciul dorit sau un specialist disponibil pentru a veni la tine sau la cineva drag? Sună-ne la telefon 0752 546 249, de luni până vineri, în intervalul 10-19.

 

Articol scris de Iulia Pop
Descarcă aplicația Beesers de pe Google Play sau App Store
Google Play Store button Apple App Store button

Îți recomandăm și:

[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
[Supereroii Beesers]: Ana Uzunov, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie – „Când apare durerea, e deja prea târziu”
De la 8 ani ştia că vrea să facă medicina și a ales ginecologia pentru că e o specialitate vastă, unde poate fi de ajutor. Ana Veronica Uzunov, medic specialist în obstetrică-ginecologie, ne-a împărtă...

[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
[Supereroii Beesers]: Geanina Popa, Asistent medical principal – „Escarele nu trebuie să fie îngrijite după ureche”
Are peste 11 ani de experienţă în domeniul medical, de la îngrijirea plăgilor şi până la pediatrie. Cel mai mult i-a plăcut chirurgia şi nu se teme de tratamentul rănilor serioase. Despre prevenirea ş...

[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
[Supereroii Beesers]: Vadim Bîrca, Medic specialist Ortopedie și traumatologie – „Neglijarea problemelor cronice este o problemă majoră a românilor”
A fost rezident în Franţa, unde a adunat o vastă experienţă în traumatologie. S-a întors în ţară pentru că şi-a dorit să profeseze într-un loc care e mai aproape de sufletul lui. Cu Vadim Bîrca, medic...